Holandija: Mostovi iz mašte na euro novčanicama postali stvarnost

Od sedam izmišljenih motiva euro mostova, koji su u početku postojali samo na novčanicama eura, stvoreni su pravi vijadukti za pješake i bicikliste u Spijkenisseu u Holandiji.

Postojali su vrlo pragmatični razlozi da Evropska centralna banka ima fiktivne motive mostova dizajnirane za novčanice eura: ne bi mogla postojati fer proporcija zemalja sa sedam motiva novčanica i mnogim drugim zemljama koje učestvuju u monetarnoj uniji. Tako su se morale stvoriti slike iz mašte, koje je Austrijanac Robert Kalina dizajnirao 1996. godine. Mostovi predstavljaju različite faze evropske kulturne istorije, a time i različite arhitektonske stilove poput renesanse i baroka, piše blog Bankenverband.

Stvari su ipak izašle na dobro. Zar nije mladi holandski grafički dizajner Robin Stam imao ludu ideju: zašto mostovi ne bi bili izgrađeni u stvarnom svijetu – i trebaju li oni biti i upotrebljivi? Tačnije, ovaj stvarni svijet pronađen je u novoj građevinskoj četvrti “Het Land” u malom holandskom gradiću Spijkenisse u blizini Rotterdama. Robin Stam je sa svojim planom otvorio vrata opštine: budući da kanali prolaze oko naselja, svejedno je moralo biti izgrađeno nekoliko pješačkih mostova. I dobio je podršku za originalnu ideju.

Ni Evropska centralna banka nije mu stala na put, pa su mostovi iz mašte postali stvarnost u Južnoj Holandiji. Svako ko putuje u Spijkenisse može prosuditi koliko je rekonstrukcija mostova uspjela pomoću “originalnih planova gradnje” iz njihovih novčanika, prenosi Indikator.ba.

Check Also

Prava slika vašeg organizma u rukama stručnjaka

Kompletna radiološka dijagnostika za vas i vašu porodicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *