Albanija izdala sedmogodišnju euroobveznicu vrijednu 650 miliona eura, uz kamatu od 3,65%.

Dodajte komentar

Albanija je izdala sedmogodišnju euroobveznicu vrijednu 650 miliona eura, uz kuponsku kamatu od 3,65%.

Vijest o posljednjem izdanju euroobveznica iz Tirane uslijedila je nakon što je albanski parlament 4. juna odobrio planove za emisiju euroobveznica u iznosu od 650 miliona eura, čiji je cilj refinansiranje prethodnih dugova i pokrivanje finansijskih potreba vlade. Albanija ima kreditne ocjene B + od Standard&Poorsa i B1 od Moodysa.

Premijer Edi Rama nagovijestio je kako je izdata euroobveznica, kazavši u tweetu 9. juna da je zemlja postigla “spektakularni rezultat” na međunarodnom tržištu.

Novinar Monitora naveo je neslužbene izvore da je interes investitora bio ogroman i iznosio je oko 3,2 milijarde eura.

– Ne samo da je albanska vlada uspjela pooštriti cijene za 50 procenata (prinos IPT-a 4,125%), nego je takođe uspjela povećati veličinu za dodatnih 100 miliona. S obzirom da su knjige narudžbi zatvarorene na iznosu većem od tri milijarde eura, smatramo da je izdanje bilo vrlo uspješno, s ukupnim pozitivnim učinkom na šire tržište CEE-a, jer ove godine više država planira prodaju euroobveznica, napisali su analitičari Raiffeisena 10. juna.

Albanski stručnjaci postignutu kamatnu stopu smatraju vrlo povoljnom, jer je Sjeverna Makedonija, koja ima rejting BB +, dobila veće kamate (3,675%) prilikom izdavanja euroobveznica prije dvije sedmice, piše Monitor.

Lokalni analitičari kažu da je Albaniji pomoglo savršeno programiranje vremena za ulazak na međunarodno tržište, kada je likvidnost velika. Za odabir optimalnog vremena zaslužne su savjetodavne banke.

Ovo je četvrti put da je Albanija napala džepove globalnih ulagača.

Prethodna emisija euroobveznica sa dospijećem od sedam godina bila je 2018. godine, kada je vlada posudila 500 miliona eura s kuponskom kamatnom stopom od 3,5%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *