Velike poslovne dinastije i dalje vode muškarci

Dodajte komentar

Velike porodične firme poput Aldija, Boša, Virta ili Hariba čine kičmu njemačke privrede. Ali te dinastije ne drže mnogo do ravnopravnosti polova – u njihovim rukovodstvima jedva da ima žena.

Nikola Lajbinger Kamiler je rijetka zvjerka. Ona vodi porodičnu firmu Trumpf koja proizvodi alatne mašine i lasere. Inače skoro i da nema žena u rukovodstvima stotinu najvećih njemačkih porodičnih firmi, od kojih neke postoje više od jednog vijeka. Udio žena u upravnim odborima iznosi tek sedam odsto, piše Dojče vele.

“Shvatanje upravljanja firmom kao da je jednako staro koliko i firma”, piše o tome u svjjježem izveštaju nemačko-švedska fondacija Ol brajt (AllBright) koja se zalaže za veće učešće žena u upravljanju privredom. Naslov izvjjještaja glasi: “Nemačke porodične firme: bogate tradicijom, siromašne ženama”.

Stariji, Njemci, muškarci

U izvještaju se navodi da porodične firme tek rijetko vode nasljednici porodičnih patrijarha koji su osnovali firme. Kao menadžeri se uglavnom angažuju profesionalci, ili su barem tu da savjetuju članove porodice.

Svaka takva bogata porodica organizovana je na svoj način, ali po jednome liče jedna na drugu – po izgledu rukovodećeg tima. Njemu mahom pripadaju stariji njemački muškarci. Na pozicije često dospijevaju dobrim vezama u krugovima kojima žene tradicionalno gotovo da nemaju pristup.

U martu ove godine su tako upravne odbore najvećih porodičnih firmi tek u tri odsto slučajeva vodile žene. U samo dva slučaja žene su na čelu firme – osim pomenute Nikole Lajbinger Kamiler, još Ana Marija Braun vodi hesensku firmu B. Braun Melcungen koja proizvodi medicinske i farmaceutske uređaje.

Prema fondaciji Ol brajt, poneka od kompanija je prepoznala problem i pokušava da favorizuje žene pri zapošljavanju kako bi se trend preokrenuo.

Na kraju loše i za firmu

Kod porodičnih firmi moć je drukčije raspoređena nego kod akcionarskih društava, gdje je predata u ruke upravnom i nadzornom odboru. Najčešće postoji dodatni odbor u kojem su vlasnici – članovi porodice – i koji ima ogroman neformalni uticaj na odluke, piše DW.

Žene-nasljednice su u tek 36 od 100 najvećih firmi na kakvoj zvaničnoj funkciji. Porodica za posao i dalje mahom delegira muškarce.

Pri tome se odlično može posmatrati sprega: što više žene iz dinastije imaju uticaja, to je veća šansa da će druge žene biti angažovane kao profesionalne menadžerke.

“Brojke i činjenice govore više od hiljadu riječi: izvještaj fondacije Ol brajt je vrlo rječit”, piše Rajnhold fon Eben Vorle, predsjednik uticajnog udruženja porodičnih firmi. “Da skratimo priču – u rukovodstvima firmi u Njemačkoj premalo se polaže na žensku stručnost.”

Autori studije su ubijeđeni da ovo naposljetku šteti i samim firmama. “Raznovrsni sastav rukovodstva daje veću inovativnu moć i takve uprave na kraju donose bolje odluke”, piše u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *