Nijedna zemlja koja želi u eurozonu ne ispunjava sve kriterijume

Dodajte komentar

Nijedna zemlja koja želi da uđe u eurozonu ne ispunjava sve kriterijume za pristupanje, navodi se u izvještaju Evropske centralne banke (ECB) o potencijalnim članicama eurozone.

Sve članice Evropske unije, osim Danske, dužne su da se pridruže eurozoni, ali većina odugovlači, najviše zbog dugogodišnje sumnje u održivost valute, još od kako je došlo do dužničke krize prije skoro deset godina.

Iako su Hrvatska i Bugarska u procesu pristupanja i postigle su značajan napredak, obije zemlje još uvjek imaju problem sa određenim kriterijumima, posebno u pogledu upravljanja, što je područje koje je veoma bitno za EU, navodi se u izvještaju.

“Osim u Švedskoj, kvalitet institucija i upravljanje relativno su loši u perspektivnim zemljama, posebno u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Mađarskoj”, navodi ECB u izvještaju, prenosi Fena.

Inflacija je veća od dopuštene u pet od sedam perspektivnih zemalja, a ECB ističe zabrinutost zbog održivosti konvergencije inflacije u većini zemalja.

ECB ima za cilj da stopa inflacije ne prelazi dva odsto.

Međutim, većina zemalja je ispunila kriterijume po pitanju zaduživanja, deficita i kamatne stope, navodi ECB i dodaje da njihov izvještaj samo u ograničenom obimu razmatra uticaj pandemije korona virusa, imajući u vidu neuobičajenu nesigurnost koju je stvorila.

Ipak, napominje se da se većina zemalja suočava sa porastom budžetskog deficita, što je posledica pandemije.

ECB, takođe, ističe da nijedna zemlja nije ispunila zakonske uslove za nezavisnost centralne banke, a sve osim Hrvatske nisu ispunile zahtjev o zabrani monetarnog finansiranja, što je ključni temelj modernog centralnog bankarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *