Estonija zove digitalne nomade

Dodajte komentar

Vlada Estonije odobrila je izmjene Zakona o strancima, kojim predviđa mogućnost izdavanja vize za digitalne nomade. Kada se administrativni poslovi privedu kraju, trebalo bi da postane jedna od prvih zemalja u svijetu koja je omogućila tu vrstu pogodnosti, prenosi portal Schengen Visa Info.

Predsjednik Vlade Estonije Mart Helme izjavio je da će prilikom izdavanja vize za digitalne nomade važiti uobičajeni propisi.

„Nijedan digitalni nomad nema pravo na vizu sam po sebi. Njihovi zahtjevi obrađivaće se kao i zahtjevi svi ostalih podnosilaca“, naglasio je on.

Objašnjava i da će se voditi računa o eventualnim zloupotrebama i naglasio da država na taj način očekuje i ekonomski oporavak nakon pandemije.

Program će biti primijenjen postepeno, a u početku, moći će da konkurišu stranci koji dokažu da su digitalni nomadi. Očekuje se da konkuriše oko 2 hiljade ljudi.

Digitalna nomadska viza namijenjena je za ljude čiji posao ne zavisi od određenog vremena ili lokacije. Obično rade u oblasti IT industrije, finansija ili marketinga.

Za sada tu vrstu pogodnosti nude i Njemačka, Kostarika, Norveška, Meksiko, Portugal i Češka Republika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *