Bafet: Kako da sigurno investirate u kriznim vremenima

Dodajte komentar

COVID-19 je izazvao poremećaje i neizvjesnosti širom svijeta, i to ne samo u pogledu javnog zdravlja. Tržište se polako vraća u normalu, ali ako trenutno zazirete od investiranja, niste jedini. Srećom, Voren Bafet ima nekoliko savjeta kako da iz ovih nemirnih vremena izvučete najbolje i donesete pametne odluke u vezi sa svojim novcem. Evo šta je najvažnije:

Ne stresirajte se oko svakodnevnih vijesti

“Iako je globalna pandemija ozbiljna stvar, važno je ne dozvoliti da svakodnevne vijesti utiču na vaše investicione prakse”, kaže Bafet. To je zato što je tržište nepredvidivo i ne reaguje uvjek na trenutne događaje na očigledne ili lako uočljive načine.

Svakako ne možete predvidjeti tržište čitajući dnevne novine.

Razmišljajte dugoročno

Kada ulažete u akcije, ne razmišljajte o tome samo kao o kupovini akcija, već i kao ulaganju u posao za koji očekujete da će rasti u narednoj deceniji. Dugoročno razmišljanje može vam pomoći da manje brinete o svakodnevnim fluktuacijama, a to je mnogo bolji put ka izgradnji bogatstva.

Mnogo je bolje da kažete “danas sam uložio u biznis” nego “danas sam kupio akcije”, jer to daje potpuno drugačiju perspektivu.

Usredsredite se na vrijednost

Sa ovako velikim oscilacijama koje se upravo dešavaju, može biti vrlo primamljivo da pokušate da iskoristite situaciju na tržištu i brzo zaradite. Ali dugoročno (pa čak i kratkoročno) ta strategija će vam se obiti o glavu. To je zato što i najiskusniji analitičari teško daju tačne prognoze.

Umjesto toga, Bafet poziva ljude da se manje fokusiraju na cijenu dionica, a više na ukupnu vrijednosti same kompanije. Pogled u bilans stanja kompanije, s obzirom na njen prošli rast i procjenjivanje njenog budućeg potencijala rasta, pomoći će vam da dobijete tačniju sliku da li je akcija vrijedna kupovine ili ne.

“Mislim da niko ne zna kako će se tržište razvijati, ali mislim da svako zna da procijeni da li pravi pametan potez kupovinom akcija po određenoj cijeni”, zaključuje Bafet.

Izaberite akcije umjesto obveznica

Možda bi pojedinci mogli da pomisle da su, zbog velikih promjena na tržištu, bolje konzervativne investicione opcije, poput obveznica, umjesto akcija. Prema riječima Bafeta, to nije nužno, zbog toga što akcije imaju mnogo veći potencijal rasta zarade, što znači da ćete vjerovatno dobiti veći profit.

Akcije su mnogo bolje od 30-godišnjih obveznica. To je valjda svima jasno.

Nemojte koristiti pozajmljeni novac za ulaganje

Iako Bafet ima puno povjerenje u ulaganje, kao strategiju za izgradnju bogatstva, kupovina akcija sa pozajmljenim novcem je rizična – naročito uz svu promjenljivost uzrokovanu COVID-19.

“Kada se dogodi nešto poput trenutne pandemije, vrlo je teško predvidjeti sve rizike. Zato nikada nemojte pozajmljeni novac koristiti za investicije. To je barem moje mišljenje.”

Preskočite kripto valute

Prema riječima Bafeta, mnogo je bolje ulagati u akcije, jer na taj način svoj novac ulažete u prave kompanije koje proizvode robu i usluge, ostvarujete profit.

“Kriptovalute u osnovi nemaju vrijednost i ne proizvode ništa. Samo se nadate se da će neko u budućnosti doći i dati vam više novca za to.”

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *