Amerika preko Rumunije zaustavila kineski Pojas i put

Dodajte komentar

Čini se da je američki pritisak na Rumuniju trenutno zaustavio kineske ambicije da povežu zemlje i kontinente putem njihove Pojas i put inicijative.

Rumunska vlada koja posjeduje 80 procenata Nuklearelektrike zatražila je od ove kompanije da prekinu pregovore sa svojim kineskim partnerom o izgradnji dva nova nuklearna reaktora, saznaje South China Morning Post.

Nuklearelektrika već ima dva reaktora, a u skladu sa pismom o namjerama potpisanom 2015. godine, dogovorili su sa CGN-om (China General Nuclear) da uspostave zajedničko ulaganje za razvoj, izgradnju i rad još dva reaktora.

Andrea Brinca, potpredsjednica istraživačkog centra rumunskog Instituta za proučavanje azijsko-pacifičkog regiona ocijenila je da su „ekstremne preporuke“ Sjedinjenih Država i EU možda igrale ulogu u odluci rumunske vlade.

Uprkos tome, Peking planira da nastavi sa ulaganjem novca u zemlje duž Pojasa i puta.

U prvom kvartalu ove godine Kina je uložila 5.23 milijarde dolara u 53 zemlje.

Očekuje se da će inicijativa obuhvatiti infrastrukturne projekte u vrijednosti od oko bilion dolara, u više od 125 zemalja.

Kada je u pitanju Pojas i put, postoje tvrdnje da će siromašne zemlje koje imaju veliku potrebu za kineskim ulaganjima biti opterećene neodrživim dugovima i da ih Peking koristi samo za širenje svog geopolitičkog uticaja.

Ove tvrdnje je vlada Kine negirala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *