Svaki peti korisnik bankarskog kredita u Federaciji BiH zatražio odlaganje plaćanja

Skoro 20 posto korisnika bankarskih kredita u Federaciji BiH ili drugim riječima – svaki peti zaduženi klijent banke zatražio je moratorijum zbog pandemije koronavirusa, zaključuje se iz podataka Agencije za bankarstvo FBiH.

“Do 31.05.2020. godine, ukupan broj podnijetih zahtjeva za aktivaciju moratorijuma u bankama iznosio 46.571, od čega su se 43.490 zahtjeva odnosila na fizička lica, a 3.081 zahtjev na pravna lica. Od ukupnog broja zahtjeva odobren je 38.506 zahtjev, od čega se na fizička lica odnosi 36.014, a na pravna lica 2.492 zahtjev”, kažu iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Kako ne navodi, u odnosu na referentne podatke o ukupnim kreditima sa 31.12.2019. godine, učešće kreditnih izloženosti za koje je predat zahtjev je 19,4 posto, dok je učešće odobrenih zahtjeva u ukupnim kreditima 17,2 posto.

Ipak, bankarski krediti nisu jedini krediti za koje građani traže moratorijum, tako da je ukupni udio veći.

Kada su u pitanju podaci o ukupnom broju zahtjeva za moratorijum, kao i podatke o odobrenim moratorijima od strane mikrokreditnih organizacija i lizing društava, Agencija za bankarstvo FBiH trebala bi imati podatke do 15. juna kada je rok za dostavu informacija koje obuhvataju maj.

Biznis.ba

Check Also

Spajić: Pravovremenim emitovanjem obveznice smo uštedjeli 98,5 miliona eura

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić danas je saopštio da su pravovremenim emitovanjem obveznice uštedjeli 98,5 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *