Societe Generale testira digitalni euro

Centralna banka Francuske uspješno je dovršila prvo testiranje digitalne valute koja se temelji na blockchainu sa Societe Generale grupacijom.

Iz Banque de France izvijestili su da su pokrenuli eksperiment sa investicionim bankarskim gigantom Societe Generale koji je 14. maja izdao obveznice u vrijednosti od 40 miliona eura u security tokenima, a koje su zatim podmirene u digitalnim eurima temeljenim na blockchainu centralne banke.

“Ovaj ekspetiment je izveden korišćenjem blockchain infrastrukture. Testiranje je pokazalo izvodljivost procesa koji omogućuje da se finansijski vrijednosni papiri digitalno podmire i isporuče u digitalnoj valuti centralne banke (CBDC) za međubankarske nagodbe”, saopštili su iz Societe Generale.

I u aprilu 2018. je Societe Generale izdala obveznice u vrijednosti od 100 miliona eura kao security tokene, ali one su podmirene u „tradicionalnim“ eurima. Najnovija probna transakcija sprovedena u digitalnom euru, “novi je korak u procesu transformacije Societe Generale, koristeći se najinovativnijom tehnologijom sa ciljem pružanja bolje usluge svojim klijentima”, rekli su iz banke.

Iz Francuske centralne banke saopštili su da će u sklopu svog eksperimenata sa digitalnim eurom sprovesti još više testiranja i sa drugim firmama u narednih nekoliko nedjelja te kako smatraju da će rezultati ovog eksperimenta predstavljati važan doprinos u globalnijem promišljanju o CBDC-a.

Banque de France pokrenula je svoj digitalni eksperimentalni program u aprilu, kada su iz banke izjavili da im je cilj istražiti potencijal digitalne valute u podmirenju tokenizovane finansijske imovine. No isto tako su saopštili da ne žele zamijeniti kovanice i novčanice, već su usmjereni na „veleprodajnu“ primjenu CBDC-a.

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.