Pola malih firmi prestalo sa radom

Dodajte komentar

Mikro preduzeća su, posmatrano sa aspekta broja zaposlenih, najizloženija negativnim uticajima Kovida-19, a više od pola njih je u potpunosti prekinulo sa radom, saopšteno je na sjednici Savjeta za konkurentnost. Na sjednici je, kako je saopšteno iz Vlade, razmotren dokument Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) o uticaju pandemije virusa korona na crnogorsku ekonomiju. Kako su naveli iz Vlade, dokument, koji su na sjednici prezentovali stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Danijela Gašparikova i koordinator izrade direktor Prajsvoterhaus Kupersa za Jugoistočnu Evropu Igor Lukšić, sadrži ekonomsku procjenu uticaja virusa korona na mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike i na perspektivu privrednog rasta Crne Gore.

U dokumentu su navedeni podaci o posledicama krize izazvane pandemijom virusa korona i o mjerama koje je Vlada preduzela kako bi ublažile posledice krize po privredu i zaposlene. Na sjednici je rečeno da je sprovedena anketa pokazala da ogromna većina poslodavaca najvažnijom smatra vladinu mjeru subvencije zarada zaposlenima.

Kako je saopšteno, istraživanje sprovedeno u okviru izrade dokumenta pokazalo je da su, posmatrano sa aspekta broja zaposlenih, najizloženija negativnim uticajima Kovid-19 mikro preduzeća, od kojih je više od pola u potpunosti prekinulo sa radom.

Navodi se da su velika preduzeća pokazala znatno veću otpornost na efekte krize, ona su u najvećem procentu, 38 odsto, bila u potpunosti operativna, dok je 13 odsto njih u potpunosti prekinulo sa radom.

Predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, rekao je da je država sa dva paketa uradila što je mogla, te da sama ne može rješavati probleme.

Savjet se upoznao i sa inoviranim trećim predlogom mjera Upravnog odbora Unije poslodavaca za podršku privredi u kojem je navedeno, između ostalog, da je neophodno obezbijediti garancije države od najmanje 70 odsto iznosa kredita privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad ili im je znatno smanjen obim poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *