U julu zeleno svjetlo Hrvatskoj za uvođenje eura

Dodajte komentar

Iako je prije dva mjeseca naznačila mogućnost odlaganja ulaska Hrvatske u kursni mehanizam ERM II, agencija Fitch sada ipak vjeruje da će se proces uvođenja eura odvijati planiranim tokom, uprkos poremećaju koji je izazvala koronakriza.

U posljednjem izvještaju o stanju hrvatske ekonomije iznosi očekivanja da će evropske institucije nastaviti s procesom pristupa kursnom mehanizmu i bankovnoj uniji. Prema očekivanju te rejting agencije, Hrvatska će u trećem tromjesečju, tokom ljetnih mjeseci, formalno zatražiti ulazak u bankovnu uniju i ERM II, čekaonicu za ulazak u eurozonu, u kojoj mora sprovesti najmanje dvije i po godine.

Što se, pak, tiče Hrvatske, ona je u potpunosti obavila preuzetu domaći zadatak: Vlada je još prije mjesec dana izvijestila da je ispunila akcioni plani od 19 reformskih mjera, a ovih je dana i HNB je izvijestio da je pet banaka uspješno prošlo test kontrole kvaliteta njihove imovine koju je sprovodila Evropska centralna banka. Sudeći prema izjavama hrvatskih čelnika, javlja Jutarnji list, Vlada će uskoro obavijestiti evropske institucije o sprovođenju svih mjera, a ECB bi trebao upoznati zemlje članice eurozone o rezultatima procjene kvaliteta imovine pet hrvatskih banaka.

Njihov pozitivan odgovor očekuje se do sredine jula, a nakon toga procedura nalaže slanje formalnog zahtjeva za ulazak u ERM II i uspostavljanje bliske saradnje između HNB-a i ECB-a. Sudeći prema nezvaničnim informacijama, taj bi proces trebao biti i završen idućih mjeseci, prenosi n1.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *