Smanjen apetit investitora za plemenitim metalima

Dodajte komentar

Kao rezultat rasta rizičnih ulaganja, smanjio se apetit investitora za plemenitim metalima. Zlato je palo za 2,6 posto od ponedjeljka na 1.683 USD, najviše u tri mjeseca. Ista je situacija i sa srebrom, koje je u ponedjeljak, sa cijenom od 18,95 dolara dostiglo najviši nivo u devet mjeseci, skočivši 27 posto od kraja aprila.

Odnos cijene zlata i unce srebra je visokih 96,6. To je najviše od 1991. i o od vremena Zaljevskog rata, kada je cijena zlata bila gotovo sto puta viša od cijene srebra.

Rastu rizičnih ulaganja i odmaku od plemenitih metala doprinijeli su neki dobri makrokonomski podaci. Američka ekonomija otvorila je 2,5 miliona novih radnih mjesta u maju, što je najviše od kada je Ministarstvo rada počelo objavljivati ​​podatke 1939. godine.

Neočekivani pad američke nezaposlenosti podstakao je rast indeksa dionica, koji se u skokovima vraćaju na nivoe pred epidemije. Dow Jones je na sedmičnoj osnovi porastao gotovo sedam posto, a od februarskog rekorda udaljen je svega pet posto.

Sedmica je takođe bila u znaku oštrog rasta cijena nafte u očekivanju da će Opec i njegovi saveznici produžiti sporazum radi smanjenja dnevne proizvodnje za 9,7 miliona barela za mjesec. Brent je protekle sedmice poskupio za 20 odsto i lako probio granicu od 40 dolara po barelu. Cijena mu se zaustavila na na 42,38 USD.

Podsjetimo da je već u maju rast bio izvanredan – američka nafta WTI skočila je za gotovo 90 posto.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *