Vektra Jakić

Poreska traži stečaj u Vektri Jakić: Postupak traje, dug raste

Gotovo godinu Poreska uprava pokušava da uvede stečaj u Vektru Jakić, jednu od kompanija Dragana Brkovića. Nakon što je prošle godine ova kompanija izmirila dug od 34,7 hiljada eura, PU je istog dana povukla taj i podnijela novi prijedlog za pokretanje stečaja zbog duga od 525 hiljada eura koji je u međuvremenu dospio na naplatu.

Novi postupak započet je u oktobru prošle godine, ali se nije odmaklo dalje od ročišta za ispitivanje stečajnih razloga, jer je više puta odlagano. Današnje je odloženo jer Vektri nije uručen poziv, dok je prethodno, polovinom marta, odloženo kako bi privremeni stečajni upravnik Dragan Milić utvrdio na koju se obavezu odnosi 56,8 hiljada eura koje je javni izvršitelj prinudno naplatio sa računa Vektre. Tada je njihov zastupnik Ranko Grbavac kazao da je u toku sravnjenje dugova za koncesije sa Upravom za šume, navodeći da ima i nagovještaja da se cjelokupni dug izmiri u roku od 60 dana, prenosi Pobjeda.

Ranije je rečeno da je Ministarstvo finansija poništilo rješenje kojim je PU upisala zalogu na četiri vozila ove kompanije radi obezbjeđenja potraživanja. Kako je Vektra prodala dio svog voznog parka za 60 hiljada eura i cesijom ga ustupila trećem licu, potraživanje PU je ostalo neobezbijeđeno.

Prema podacima Centralne banke, račun je u blokadi duže od tri godine, a iznos je od 10,4 miliona eura, koliko je bio krajem septembra prošle godine, porastao na 18,5 miliona eura. Stečaj je u ovu kompaniju bio uveden prije sedam godina zbog 77 miliona eura duga prema OTP banci, ali je usvojen plan reorganizacije.

Kompaniju je osnovala Vektra Montenegro kupovinom imovine korporacije Jakić AD Pljevlja u stečaju za 1,6 miliona eura. Država je početkom prošle godine raskinula ugovor o davanju šuma na korišćenje zbog neizvršavanja obaveza i višemilionskog duga za koncesije. Zbog toga su u toku postupci pred Privrednim i Upravnim sudom, a Vektri je privremenom mjerom bilo dozvoljeno da i dalje eksploatiše šume u državnom vlasništvu. Iduće ročište za ispitivanje stečajnih razloga zakazano je za 20. jul.

Check Also

Izvršni direktor Microsofta ima ključni savjet za uspjeh u poslu

Izvršni direktor Microsofta Satia Nadela nikada nije očekivao da će voditi jednu od najvećih i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.