Novi model prodaje goriva napravio haos u Venecueli

Stotine Venecuelanaca stajalo je u kilometrima dugim kolonama tokom vikenda kako bi pokušali da napune rezervoare automobil subvencionisanim benzinom, nedjelju dana poslije odluke predsjednika Nikolasa Madura da uspostavi novi sistem dvostrukih cijena koji ima za cilj ublažavanje akutnog nedostatka goriva.

Venecuela je uvela novi sistem prodaje goriva u sklopu kojega građani po subvencioniranim cenama mogu da kupuju samo 120 litara benzina mjesečno, i to po cijeni u vrijednosti 2,5 američka centa. Nakon toga, cijena raste na 50 centi po litru i biće bliža onima u drugim zemljama svijeta, prenosi Rojters.

Tom Madurovom odlukom završena je decenijama duga praksa velikih subvencija u Venecueli, državi OPEK-a koja posjeduje najveće rezerve sirove nafte na svetu i gdje se jeftino gorivo podrazumijevalo.

Novi plan je izazvao haos i zbrku na pumpama širom zemlje kada je stupio na snagu 1. juna.

Venecuelanci sa višim primanjima gorivo mogu da toče na pumpama na kojima nema redova zbog viših cijena.

Manjak goriva godinama muči Venecuelu, ekonomija je u lošem stanju zbog pada cijene sirove nafte koja je glavni izvozni produkt, kao i loše socijaline politike koju mnogi ekonomisti kritikuju.

Vođa opozicije Huan Gvaido, koga je priznalo više od 50 zemalja kao legitimnog predstavnika vlasti u Venecueli, obećao je da će nastaviti borbu protiv Madura koga je ponovo nazvao diktatorom.

Talas protesta čiji je cilj bio zbacivanje Madura početkom prošle godine je u velikoj mjeri nestao, posebno posljednjih mjeseci zbog a karantin povezan sa korona virusom.

“Ovi redovi nisu normalna”, rekao je Gvaido u videu objavljenom na Twitteru.

Check Also

Porasla međunarodna plaćanja u kineskim juanima

Iznos međunarodnih transfera u juanima dostigao je 96,7 biliona (14,14 biliona dolara), što je povećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.