Bank of America: Kupujte evropske dionice

Dodajte komentar

Analitičari Bank of America predviđaju da će evropske dionice do kraja septembra prosječno porasti dodatnih deset posto.

Rudarski i bankarski sektor sada se već čine precijenjenima, pišu analitičari Bank of Amerike, a ta dva sektora trebala bi imati najviše koristi od zaokreta ekonomije. Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u eurozoni trebao bi da skoči na 53 u avgustu i 58 u septembru, sa samo 30 koliko je iznosio u maju.

“Iako se neke ekonomske aktivnosti neće uskoro vratiti, široko ukidanje ograničenja ipak podrazumijeva prostor za značajno povećanje ekonomskih aktivnosti”, naveli su analitičari BofA u napomeni klijentima.

Evropska centralna banka neumorno se brine za svježu likvidnost. U četvrtak je objavila kako je pojačala program otkupa obveznica PEPP za 600 milijardi eura (na 1,35 bilijuna) i produžila otkupe najmanje do juna 2021. godine. Najavljuje da će sprovoditi program kvantitativnog ublažavanja onoliko dugo koliko je potrebno, osim ako, naravno, inflacija ne spriječi planove, ali zasad je još uvijek ispod cilja od 2% (očekuje se da će biti samo 1,3% sljedeće godine).

U redovnoj tromjesečnoj prognozi, ECB je takođe procijenila da će se ekonomija eurozone ove godine smanjiti za 8,7 posto, a sljedeće godine oporaviti po stopi od 5,2 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *