Marković: Digitalna transformacija prioritet

Dodajte komentar

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas da je proteklo razdoblje u kojem se cio svijet suočavao sa pandemijom koronavirusa pokazao da se mnogi poslovi mogu obavljati onlajn ili od kuće, te da je digitalna transformacija u ovom trenutku prioritet svih prioriteta

„Ova pošast koja nas je zadesila je pokazala da moramo mijenjati naše tradicionalne navike, da moramo mijenjati pristup, da moramo razvijati naše društvo, da moramo savladati pretpostavke za brže donošenje odluka bez trošenja vremena i novca i zaista je digitalna transoformacija nešto što je prioritet svih prioriteta u ovom trenutku“, kazao je predsjednik Vlade u razgovoru „Otvoreno s Premijerom“ koji tradicionalno organizuje Američka privredna komora u Crnoj Gori.

Marković je, dodaje se, podsjetio na slučajeve u kojima je pandemija koronavirusa ubrzala neke procese digitalizacije i doprinijela mijenjanju navika i sagledavanju naših sposobnosti.

„Ova situacija nas je navela da drugačije razmišljamo i ne samo razmišljamo nego i da radimo, ali i da prepoznamo naše sposobnosti kojih do sada nijesmo bili svjesni. Sjećam se trenutka kada sam razgovarao sa ministrom prosvjete da je neophodno organizovati on-line nastavu za naše učenike da ih ne ostavimo bez kontakta sa profesorima i sa njihovim predmetima. Bilo je ozbiljnog skepticizma. Ali smo vidjeli da se ta nastava veoma brzo organizovala na kvalitetan način. Naravno, dometi tog pristupa nijesu u potpunosti obezbijeđeni ali je cilj postitgnut. Učenici su bili u kontaktu sa svojim nastavnicima i svojim predmetima, kroz taj proces je došlo do podizanja nivoa informatičkog i digitalnog obrazovanja i vjerujem da ćemo u budućnosti imati snažne benefite. Čak i ja sam dva i po mjeseca od kuće radio veoma važne državne poslove, one poslove za koje sam mislio da se ne mogu raditi mimo kabineta i sastanaka sa svima onima koji učestvuju u kreiranju državne politike. Pokazalo se da to nije bio hendikep nego, nasuprot, kvalitet i nova vrijednost koja je osnažila ne samo institucije nego i pojedince u institucijama. Dakle, došli smo do situacije da su priliku dobili naši vrijedni i sposobni pojedinci koji nijesu mogli biti prisutni na sastancima sa premijerom i njegovim timom, a institucionalno su radili veoma važne poslove za državu“, kazao je Marković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *