Skoro 400 klijenata Atlas i IBM banke nema pravo na garantovani depozit

Dodajte komentar

Ukupno 396 deponenata Atlas i Invest banke Montenegro nema pravo na isplatu garantovanog depozita, zbog čega su im poslata rješenja o isključenju, navodi se u Godišnjem izvještaju o radu Fonda za zaštitu depozita, pišu Dnevne novine.

U FZD-u navode da su klijenti IBM podnijeli Upravnom sudu četiri tužbe na rješenja o isključenju prava na isplatu depozita, u vrijednosti od 150.178 eura, dok je to uradilo 20 deponenata Atlas banke za depozite vrijedne 278.367 eura.

“Postupci su i dalje u toku. Do momenta sastavljanja izvještaja, Fond nema informaciju da li je Upravni sud odlučivao o žalbama deponenata. Procjena rukovodstva Fonda je da nema osnova za uspjeh žalbi. U skladu sa članom 6 Zakona o zaštiti depozita, utvrđeno je da 40 deponenta IBM i 356 deponenata Atlas banke nema pravo na isplatu banaka”, istaknuto je u izvještaju koji je od ove nedjelje u skupštinskoj proceduri.

IBM i Atlas banka, vlasništvo Duška Kneževića, u stečaju su od januara, odnosno aprila prošle godine zbog negativnog finansijskog stanja i skrivenih namjera koje se odnose na nerealno visoku procjenu imovine.

Prema podacima iz izvještaja, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, iz IBM banke je isplaćeno 21,47 miliona eura ili 96,16 odsto ukupnih garantovanih depozita.

U FZD-u navode da klijenti IBM nijesu podnijeli nijedan prigovor na isplatu.

Fond je deponentima Atlas banke do kraja prošle godine isplatio više od 80 miliona eura ili 89 odsto ukupnih garantovanih depozita. Oni su na isplatu podnijeli 22 prigovora, od kojih su četiri prihvaćena, a 18 odbijeno.

Novim Zakonom o zaštiti depozita, koji je na snazi od januara, povećan je nivo zaštite depozita sa 50.000 na 100.000 eura.

“Od dana stupanja na snagu novog zakona do pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, Fond nastavlja da obračunava i vrši isplatu garantovanog depozita do iznosa od 50.000 eura po deponentu, po banci”, objasnili su u Fondu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *