EBRD pokrenuo regionalnu start-up inicijativu, nagrade do 100.000 eura

Start-up poduzeća u svim regijama u koje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ulaže dobiće novo partnerstvo između Banke i Startup Wise Guys-a, vodećeg start-up akceleratora s prisutnošću u baltičkim zemljama.

Kompanije iz regiona EBRD-a koje su aktivne u Fintechu mogu se prijaviti na namjenskoj web stranici za ugovaranje accelerator programa koji kombinuje najnoviji Fintech s ciljevima Banke za podsticanje razvoja konkurentnih i održivih ekonomija. Ovaj program je usmjeren na širok spektar Fintech-a, uključujući bilo koje Fintech rješenje koje može podržati oporavak nakon Covid-19.

Uspješni kandidati ne samo da će učestvovati u petomjesečnom intenzivnom programu obuke, već će i privući ulaganje do 100.000 eura, na temelju njihovog nivoa zrelosti, od Startup Wise Guysa, što bi moglo pružiti ključ njihovog proboja.

Međunarodni skup mentora dijeliće iskustva i savjete.

Start program će se održati u Vilniusu, glavnom gradu Litvanije, s početkom u oktobru. Program sufinansira TaiwanBusiness – Fond za tehničku saradnju EBRD-a.

Iako će se program odvijati u Litvaniji, za podnositelje zahtjeva nema geografskih ograničenja. Snažno se potiču startup preduzeća iz bilo koje od regija EBRD-a. Uspješni podnosioci zahtjeva biće smješteni u takozvanu “grupu EBRD-a”, usmjerenu na razvijanje rješenja u skladu s ciljevima Banke.

Startup Wise Guys jedan je od vodećih akceleratora u ranoj fazi, pokrenuvši od 2012. godine 19 programa, a podržali su ih osnivači iz 45 zemalja i preko 200 međunarodnih mentora. Proglašen je među 10 najboljih accelerator programa u Evropi i kao Top VC fond u srednjoj i istočnoj Evropi (CEE) u 2019. godini, prenosi Indikator.ba.

Cristobal Alonso, predsjednik uprave Startup Wise Guys-a, rekao je:

– Partnerstvo s EBRD-om i njegovim TaiwanBusiness – Fondom za tehničku saradnju EBRD-a za nas je iistorijska prekretnica. Kao prvo, imajući EBRD kao partnera daje sasvim novi nivo pozitivnog učinka. Ali još smo više uzbuđeni đto ćemo raditi s organizacijom koja je, poput nas, istorijski bila tako duboko uključena u tržišta poput Baltika, zemalja u nastajanju i bivšeg Sovjetskog Saveza, ostavljajući pozitivan trag na ekonomiju i ekosisteme. Radujemo se što ćemo učiti jedni od drugih i nastavit ćemo pozitivan uticaj tamo gdje možemo.

Jacek Kubas, direktor EBRD-a za lokalnu valutu i tržište kapitala, izrazio je oduševljenje što Banka započinje novu saradnju sa Startup Wise Guys-om kako bi razvili start-up scenu Fintech-a u regijama EBRD-a uz pomoć TaiwanBusiness – EBRD-ovog fonda za tehničku saradnju.

– Kao tranziciona banka, napredok naših ekonomija je ono što nas vodi naprijed i Fintech je uzbudljiv novi dio toga. Partnerstvo sa Startup Wise Guys dodaje novu dimenziju ovom radu s kojim možemo promovisati inovativne tehnologije u našim regijama, kao i pokušati rješavati opšte strateške ciljeve EBRD-a, rekao je Kubas.

Check Also

ANO pozvala društva za osiguranje da se do daljnjeg suzdrže od isplate dividende

Savjet Agencije za nadzor osiguranja, na danas održanoj 335. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *