EBRD pokrenuo regionalnu start-up inicijativu, nagrade do 100.000 eura

Dodajte komentar

Start-up poduzeća u svim regijama u koje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ulaže dobiće novo partnerstvo između Banke i Startup Wise Guys-a, vodećeg start-up akceleratora s prisutnošću u baltičkim zemljama.

Kompanije iz regiona EBRD-a koje su aktivne u Fintechu mogu se prijaviti na namjenskoj web stranici za ugovaranje accelerator programa koji kombinuje najnoviji Fintech s ciljevima Banke za podsticanje razvoja konkurentnih i održivih ekonomija. Ovaj program je usmjeren na širok spektar Fintech-a, uključujući bilo koje Fintech rješenje koje može podržati oporavak nakon Covid-19.

Uspješni kandidati ne samo da će učestvovati u petomjesečnom intenzivnom programu obuke, već će i privući ulaganje do 100.000 eura, na temelju njihovog nivoa zrelosti, od Startup Wise Guysa, što bi moglo pružiti ključ njihovog proboja.

Međunarodni skup mentora dijeliće iskustva i savjete.

Start program će se održati u Vilniusu, glavnom gradu Litvanije, s početkom u oktobru. Program sufinansira TaiwanBusiness – Fond za tehničku saradnju EBRD-a.

Iako će se program odvijati u Litvaniji, za podnositelje zahtjeva nema geografskih ograničenja. Snažno se potiču startup preduzeća iz bilo koje od regija EBRD-a. Uspješni podnosioci zahtjeva biće smješteni u takozvanu “grupu EBRD-a”, usmjerenu na razvijanje rješenja u skladu s ciljevima Banke.

Startup Wise Guys jedan je od vodećih akceleratora u ranoj fazi, pokrenuvši od 2012. godine 19 programa, a podržali su ih osnivači iz 45 zemalja i preko 200 međunarodnih mentora. Proglašen je među 10 najboljih accelerator programa u Evropi i kao Top VC fond u srednjoj i istočnoj Evropi (CEE) u 2019. godini, prenosi Indikator.ba.

Cristobal Alonso, predsjednik uprave Startup Wise Guys-a, rekao je:

– Partnerstvo s EBRD-om i njegovim TaiwanBusiness – Fondom za tehničku saradnju EBRD-a za nas je iistorijska prekretnica. Kao prvo, imajući EBRD kao partnera daje sasvim novi nivo pozitivnog učinka. Ali još smo više uzbuđeni đto ćemo raditi s organizacijom koja je, poput nas, istorijski bila tako duboko uključena u tržišta poput Baltika, zemalja u nastajanju i bivšeg Sovjetskog Saveza, ostavljajući pozitivan trag na ekonomiju i ekosisteme. Radujemo se što ćemo učiti jedni od drugih i nastavit ćemo pozitivan uticaj tamo gdje možemo.

Jacek Kubas, direktor EBRD-a za lokalnu valutu i tržište kapitala, izrazio je oduševljenje što Banka započinje novu saradnju sa Startup Wise Guys-om kako bi razvili start-up scenu Fintech-a u regijama EBRD-a uz pomoć TaiwanBusiness – EBRD-ovog fonda za tehničku saradnju.

– Kao tranziciona banka, napredok naših ekonomija je ono što nas vodi naprijed i Fintech je uzbudljiv novi dio toga. Partnerstvo sa Startup Wise Guys dodaje novu dimenziju ovom radu s kojim možemo promovisati inovativne tehnologije u našim regijama, kao i pokušati rješavati opšte strateške ciljeve EBRD-a, rekao je Kubas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *