“Za oporavak turizma najmanje dvije godine”

Dodajte komentar

Oporavak turističke privrede, nakon pandemije COVID 19, potrajaće najmanje dvije godine, kaže za Radio Crne Gore predsjednik odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Ranko Jovović. Trenutna epidemiološka situacija dodatno promovise našu državu kao Covid free destinacije i hotelijeri iz Herceg Novog poručuju da su optimisti jer su prvi gosti već stigli i nijesu otkazani aranžmani za jul i avgust.

Jovović očekuje podršku države turističkoj privredi i kroz treći set mjera uz sugestije koje je odbor za turizam i ugostiteljstvo PKCG predložio.

“Turistički aranžmani za narednu godinu bi već trebalo da se ugovaraju što se nije desilo, ne samo kod nas već i globalno,upravo zbog neizvjesnosti u aktuelnoj situaciji pandemije. Tako da će od zdravstvene situacije zavisiti period oporavka u turizmu ali i cjelokupne ekonomije. Paket planiranih mjera treba da obuhvata prije svega podršku finansijskih institucija u pogledu refinansiranja postojećih obaveza kako bi se pad prometa od turizma amortizovao. Na taj način privrednici bi mogli da održe odgovarajući nivo likvidnosti i da sačuvaju radna mjesta”, kazao je Jovović.

Menadžer hotela “Light hause” u Igalu Jovan Vukalović kazao je da nemaju otkazanih aranžmana.

“Ranije ugovoreni aranžmani nijesu otkazani i mi smo za jul i avgust popunjeni do posljednjeg mjesta.Nije izgubljen ni jun, jer od 15. očekujemo domaće goste koji će ljetovati preko sindikata, kao i penzionere za koje imamo velike povoljnosti”, naveo je Vukalović.

Institut “Dr Simo Milošević” ima 500 gostiju koji dolaze preko Fonda PIO, ali i u individualnom aranžmanu. Direktor marketinga Nikola Mračević očekuje solidnu sezonui produžetak na septembar i oktobar kada imaju najave dolaska tradicionalnih turista iz Skandinavije. Zbog pandemije,rekao je Mračević,ti aranžmani nijesu otkazani već odloženi.

Izvor. RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *