Njemačka dogovorila paket mjera: Smanjuje PDV, subvencioniše kupovinu automobila…

Dodajte komentar

Vodeće njemačke stranke dogovorile su paket mjera vrijedan 130 milijardi eura, kojim će se pomoći ekonomiji u izlasku iz krize izazvane pandemijom izazvanom širenjem koronavirusa, izjavila je kacelarka Angela Merkel nakon maratonskih pregovora koji su trajali dva dana.

Milijarde eura će biti potrošene na pomoć industrijama koje su se našle u problemima, dodatno će biti finansirani oni krajevi u kojima je nezaposlenost narasla, a jednokratni bonus vrijedan 300 eura po djetetu biće isplaćen s ostalim povlasticama koja se odnose na djecu.

Značajno će biti povećane subvencije za kupovinu automobila, ali samo onih na električni pogon. Iz ove su mjere izostavljeni automobili koji koriste fosilna goriva.

Dogovoreno je i da će PDV biti smanjen sa 19 na 16 posto, a manja stopa sa 7 na 5 posto, objavila je agencija dpa pozivajući se na dokument o odluci.

Ukupan iznos finansijskog paketa je uvelike premašio očekivanja javnosti. Raniji naslovi su govorili o tome da vladajući razmatraju paket ukupne vrijednosti od 80 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *