Juče stigla 92 radnika CRBC, za desetak dana stiže još 200

Dodajte komentar

U Crnu Goru juče su stigla 92 kineska radnika kompanije CRBC, koja je glavni izvođač na prioritenoj dionici auto-puta Bar Boljare, saopštio je Pobjedi direktor poslovne jedinice Monteputa za upravljanje projektom auto-puta Goran Vujović. Prije izbijanja epidemije korona virusa oko 400 kineskih radnika je otišlo u Kinu, iz koje se, zbog mjera koje su uslijedile, nijesu mogli vratiti na gradilišta u Crnu Goru.

Dolasci

-Kineska kompanija CRBC je uspjela da dovede grupu od oko 90 radnika koji su juče sletjeli na podgorički aerodrom. Dobili smo najavu od CRBC da je plan da 10. i 13. juna stignu dvije nove grupe od po oko 100 kineskih radnika kazao je Vujović.

Dodao je da nakon ovih 300 kineskih radnika koji treba da stignu u narednih desetak dana, čekaju da ih CRBC obavijesti o daljoj dinamici povrataka kineskih radnika.

-Ovi radnici će biti angažovani na gradilištu sekcijama tri i četiri prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa rekao je Vujović.

Od ponedjeljka, shodno kriterijumima koje je utvrdilo Nacionalno koordinaciono tijelo, dozvoljen je ulazak državljanima 131 države. NKT je odlučilo da od ponedjeljkabude dozvoljen ulazak stranaca u Crnu Goru, bez karantina i samoizolacije, ako je stopa aktivnih slučajeva kovid-19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru.

I agenciji Mina biznis je juče iz CRBC potvrđeno daje prvi avion sa kineskim radnicima stigao u Crnu Goru.

-Na taj načinje počeo proces povratka kineskih radnika u Crnu Goru kako bi se završio projekat izgradnje prioritetne dionice auto-puta kazali su iz kompanije.

Navedeno je da su svi radnici prije kretanja u Crnu Goru testirani na korona virus, a CRBC je odlučio da ih, iako to nije bilo propisano, stavi u sedmodnevnu izolaciju. Prema informacijama Mine biznis, čarter let je realizovan za 17 dana u koordinaciji crnogorskih ministarstava vanjskih poslova i saobraćaja i kompanije CRBC-a. Čarter je krenuo iz Tianjina, susjednog grada Pekinga, a radnike je na aerodromu ispratio prvi sekretar Ambasade Crne Gore u Kini Damir Sabanović.

Radnici

Prema riječima Vujovića, trenutno je na auto-putu angažovano 1.073 radnika, od čega je 461 radnik iz Kine. Ostali radnici su angažovani kod podizvođača ili su to radnici iz Crne Gore koje je angažovala kompanija CRBC. Naveo je da je kompanija CRBC povremeno angažovala domaće radnike kako bi zamijenili radnike CRBC koji se nijesu mogli vratiti iz Kine.

Međutim, to su specijalizovani poslovi, koji su preostali na mostovima, tunelima, tako da kompaniji CRBC nije bilo baš ni jednostavno da nađe radnike u kratkom periodu, neke radnike su angažovali ali to je bilo dosta skromno izjavio je Vujović.

Podsjetio je da je za vršenje stručnog nadzora kao nadzorni organ angažovan francusko-italijanski konzorcijum Ingerop Geodata. Kompanija CRBC je nedavno uputila zahtjev za produženje roka i za dodatna plaćanja za radove na prioritetnoj dionici auto-puta.

To je njihovo ugovorno pravo, oni su se obratili sa tim zahtjevom nadzornom organu, koji po ugovoru treba da ocijeni opravdanost tih zahtjeva. Ono što su naši preliminarni pokazatelji, da po tom osnovu nema mogućnosti dodatne naplate tvrdi Vujović.

Rokovi

Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici je bio 11. maj prošle godine, kada je prošlo četiri godine od početka gradnje. Vlada je u maju prošle godine potpisala ahekse ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom. Tim aneksima je 30. septembar ove godine određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

-Po ugovoru je još uvijek važeći taj rok za završetak radova, ali će se definitivno nakon novih okolnosti i činjenica taj rok morati prolongirati saopštio je Vujović.

On nije mogao precizirati kada će doći do ponovnog aneksiranja ugovora o projektovanju i izgradnji auto-puta.

-U ovom trenutku ne znam kada će biti potpisani novi aneksi ugovora, ali radi se ubrzano na tome i to svakako mora biti prije isteka postojećeg roka, 30. septembra rekao je Vujović.

Naveo je da očekuje prolongiranje roka izgradnje prioritetne dionice za narednu godinu. -Rok za završetak auto-puta će zavisiti od toga kako će se izvođač radova kompanija CRBC organizovati i koliko će se radnika vratiti iz Kine i kako će sve obaveze i aktivnosti koje mu predstoje uspjeti da realizuje. Sad je pred nama period kada ćemo definisati i precizirati taj rok kazao je Vujović. Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od Šest godina. Sa naknadnim radovima ova dionica auto-puta će koštati oko 895 miliona eura, prenosi današnja Pobjeda.

Kašnjenje

Vujović je naveo da izgradnja auto-puta ne kasni isključivo zbog pandemije korona virusa.

-Naravno da ima i drugih razloga. Određeni problemi u projektovanju i izvođenju su na tako složenom projektu evidentni rekao je Vujović.

On smatra da ima i dosta krivice CRBC-a.

-Prema nama ima definitivno dosta krivice glavnog izvoI đača radova, za određena kašnjenja u izgradnji auto-puta, a nadzorni organ će da cijeni valjanost njihovih razloga i da da konačan sud vezano za to kazao je Vujović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *