Do sada 31 zahtjev za crnogorski pasoš

Agenciji za investicije do sada je podnesena 31 aplikacija za upis u knjigu državljana kroz program ekonomskog državljanstva. Desetak aplikacija je prošlo sve bezbjednosne provjere i u završnoj su proceduri kod Ministarstva unutrašnjih poslova, rečeno je Pobjedi iz Agencije.

Odluka o ekonomskom državljanstvu na snagu je stupila 1. januara 2019.

– Do sada nije uručen nijedan crnogorski pasoš, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, koja je za posljedicu imala zatvaranje međunarodnih granica- objasnili su iz Agencije i naglasili da,

i kada budu dodijeljeni pasoši, imena neće biti dostupna, u skladu sa

Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Procedura obrade zahtjeva, između ostalog, predviđa provjeru ispunjenosti uslova datih Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

– Zatim obuhvata provjeru međunarodne podobnosti od strane licenciranih agenata angažovanih za tu svrhu, nakon čega, u slučaju pozitivnog mišljenja, slijedi provjera Ministarstva unutrašnjih poslova – podsjećaju iz Agencije.

Projekti
Navode da je trenutno na listi šest turističkih projekata. To su kolašinski kondo hoteli „Kolašin Resort & Spa“, „Breza“, Bjelasica 1450 i K16, dok će budvanska „Kraljičina plaža“ i žabljački „Durmitor hotel and villas“ raditi po mješovitom modelu.

Sačinjavanje i procedura oko liste razvojnih projekata za turizam je u nadležnosti resornog ministarstva.

– U njegovoj nadležnosti je i trenutno otvoreni javni poziv za kvalifikovanje na listu razvojnih projekata u oblasti turizma, dok konačnu listu projekata odobrava Vlada. I Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo javni poziv za listu projekata u oblasti poljoprivrede i drvoprerade na osnovu kojih se može steći crnogorsko državljanstvo – kazali su iz Agencije.

Naveli su da je pandemija usporila ovaj projekat, kao i sve segmente ekonomije.

– Međutim, kako su licencirani agenti za posredovanje (koji su renomirane međunarodne kompanije sa razvijenim kontaktima na globalnom tržištu) obavijestili Vladu, interesovanje za ovaj program i dalje je veliko. Priprema aplikacija se vrši planiranom dinamikom iako glavno ograničenje predstavljaju zatvorene granice. Sve ostalo funkcioniše uglavnom nesmetano – saopštili su iz ove institucije i dodali da su lani obezbijedili sve administrativne uslove za nesmetan prijem i obradu aplikacija.

– Licencirani agenti za posredovanje rade na promociji našeg programa, pripremi i podnošenju zahtjeva – naveli su iz Agencije.

Check Also

Premijer za prodaju zaplijenjenih cigareta, međunarodni partneri za uništavanje

Crna Gora je od početka maja zaplijenila oko 150 hiljada paketa cigareta. Iz Uprave prihoda …

Leave a Reply

Your email address will not be published.