Željezara Toščelik za osam godina napravila 43,5 miliona minusa

Prošlu godinu Željezara Toščelik je završila sa minusom od 5,74 miliona eura, čime je ukupan gubitak tog preduzeća, otkako su ga preuzeli Turci, dostigao 43,5 miliona eura.

Turska Tosjali grupa, vlasnik Željezare u Nikšiću, nagomilala je 43,5 miliona eura minusa od 2012. godine, kada je kupila imovinu nekadašnje državne kompanije za 15,1 milion eura, pokazuju finansijski iskazi dostavljeni Poreskoj upravi. Tosjali grupa nikšićkom Željezarom gazduje preko firme Toscelik alloyed engineering steel Nikšić.
Prošlu godinu Željezara Toščelik je završila sa minusom od 5,74 miliona eura, što je za 1,4 miliona više nego u 2018. godini.

Najveće minuse u poslovanju imali su 2015. i 2017. godine, kada su napravili po sedam miliona gubitka.
Prihodi u 2019. godini pali su za preko četiri i po miliona na 16,6 miliona, dok su rashodi sniženi za tri miliona na 19,7 miliona. Lani su u prosjeku zapošljavali 302 radnika, a na zarade utrošili 3,07 miliona, što je preko 400 hiljada manje nego godinu ranije.

Stalna imovina društva je procijenjena na 8,15 miliona, što je za 600 hiljada manje nego na kraju 2018. godine. Obrtna sredstva su iznosila deset i po miliona, 1,8 miliona manje nego u 2018. godini.

Dugoročne obaveze preduzeća iznosile su 50,5 miliona, od čega se na dugoročne kredite odnose 38,42 miliona. Dugoročni krediti su za godinu smanjeni za samo 60 hiljada eura. Kratkoročna rezervisanja i obaveze su iznosili 11,6 miliona na kraju godine.

Tosjali grupa je najavljivana kao strateški investitor koji će vratiti ugled Željezari, međutim, za osam godina su više spominjani zbog problema u poslovanju, nego zbog dobrih poslovnih rezultata.

Tako je prošle sedmice predsjednik Sindikata Željezare Željko Rabrenović pozvao nadležne institucije i menadžment da je krajnje vrijeme da se počnu rješavati problemi u preduzeću. Istakao je da je nezadovoljstvo zaposlenih veliko, a da će za sva dalja dešavanja u fabrici odgovornost snositi isključivo poslodavac.

– Nedovoljan broj radnika, i zarade koje se ne povećavaju, ključni su problemi u Željezari Toščelik. Još jednom pozivamo nadležne da se uključe u rješavanje problema u fabrici dok ne bude kasno. Krajnje je vrijeme da se nešto učini – naglasio je nedavno Rabrenović u ime organizacije.

Istakao je da nikšićka Željezara od 2012. godine, kad ju je iz stečaja kupila turska firma Toščelik, konstantno pravi gubitke, koji se iz godine u godinu povećavaju, dok proizvodnja ide normalno, a čelik i dalje teče.

– Veći problemi radnika počeli su 2018. godine kada je sprovedena sistematizacija radnih mjesta. Tada je, između ostalog, za 50 radnika smanjena beneficija sa tri na dva mjeseca, a za 38 potpuno ukinuta. Sindikat je po tom pitanju više puta imao razgovore u Ministarstvu ekonomije i Fondu PIO, ali problem nije riješen. Teret krize na tržištu čelika od 1. septembra prošle godine do 1. januara ove, radnici željezare su podnijeli smanjenjem zarada za deset odsto – rekao je Rabrenović.

Izvršni direktor Erkut Alkaja zaboravio je obećanje dato željezarcima da će im povećati zarade od aprila ove godine, a ne odgovara ni na dopise Sindikata po pitanju povećanja broja zaposlenih.

Izvor: Dan

Check Also

Influenseri osnovali – sindikat

Grupa britanskih modnih influensera osnovala je prvi sindikat, kao odgovor na razne loše prakse, poput …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *