Dolar gubi sjaj sigurnog utočišta

Dodajte komentar

Euro je dostigao na jučerašnjem trgovanju 11-nedjeljni maksimum prema uzdrmanom dolaru, pošto investitore i dalje drži nada u globalni ekonomski oporavak, javlja Rojters.

Optimizam na valutnim tržištima još uvijek traje uprkos rastu zabrinutosti zbog američko-kineskih tenzija i masovnih protesta širom Sjedinjenih Država zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Trgovci se ipak nadaju da će centralne banke nastaviti da kupuju državne obveznice i druge finansijske aktive kako bi zaštitile svoje ekonomije od posledica pandemije korona virusa.

Očekuje se da će, na primjer, Evropska centralna banka u četvrtak donijeti odluku o povećanju sredstava za oko 500 milijardi eura u okviru svog Pandemijskog programa vanrednih kupovina vrijednog 750 milijardi eura.

Banka Japana, ECB i Federalne rezerve povećale su svoje bilanse stanja za 10, 20 i 70 odsto od početka ove godine, kaže Kit Džuks, makrostrateg u Sosijete Ženeral banci.

Euro se trgovao na zatvaranju azijskih berzi za 1,1118 dolara, što je porast od 0,4 procenta u odosu na rethodni dan, nakon što je prethodno zabilježio nivo 1,1185 dolara, najveći od 17. marta.

Američki dolar je pao prema kanadskom dolaru na tromjesečni minimum od 1,3503, zaključivši trgovanje s gubitkom od 0,4 procenta. Takođe je oslabio prema australijskom dolaru, koji je porastao na 0,6852 američkih dolara, na najviši nivo od 24. januara.

Sigurni japanski jen je skliznuo za 0,1 odsto u odnosu na američki dolar, na 109,71 jena.

Prema korpi šest glavnih valuta, dolar je potonuo na najniži nivo od sredine marta, pri čemu se dolarski indeks spustio na 97,44 poena pre nego što se stabilizovao na 97,82 poena.

Indeks je izgubio oko pet odsto vrijednosti u odnosu na maksimum zabilježen u martu, kada je panika zbog pandemije Kovid-19 zahvatila svjetska finansijska tržišta i izazvala jagmu za dolarom kao sigurnim utočištem među investitorima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *