Hoće li i kako Montenegro Airlines platiti SMATSA osam miliona eura duga?

Crnogorska aviokompanija Montenegro Airlines duguje Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) još oko osam miliona eura, rekao je danas Tanjugu direktor SMATSA Predrag Jovanović i dodao da je u toku priprema sporazuma o dinamici isplate duga, koji će, kako kaže, preuzeti Vlada Crne Gore.

“U toku 2017. godine, u dva izvršna postupka od Montenegro Airlines sudski je naplaćen iznos od oko 4,7 miliona eura. U toku 2019. godine Montenegro Airlines je od ukupnog duga platio dva miliona eura. Ukupan preostali dug Montenegro Airlines prema SMATSA iznosi, sa kamatama, oko osam miliona eura”, naveo je Jovanović.

Kako kaže, taj dug za prelete nastao je u periodu od 2004. do 1. juna. 2020. godine.

Jovanović navodi da je krajem 2019. godine Vlada Crne Gore donela zakon kojim preuzima dugove Montenegro Airlines prema SMATSA.

U toku je priprema sporazuma kojim ce se odrediti dinamika isplate duga, dodao je direktor SMATSA.

Srbija u SMATSA ima 92 odsto vlasništva, a Crna Gora osam odsto.

Zamjenik direktora Lazo Maksimović, koji predstavlja crnogorsku stranu u SMATSA, potvrđuje za Tanjug da je Vlada Crne Gore krajem prošle godine donijela zakon po kojem će da preuzme dugove Montenegro Airlines-a, ne samo prema SMATSA, kao i da su u toku dogovori oko toga da se napravi jedan sporazuma koji će to da ozvaniči.

“Dakle, preuzimanje duga i da utvrdi dinamiku tog preuzimanja”, kaže Maksimović i dodaje da je to sva istina o dugu Montenegro Airlinesa i “zlom zamjeniku” direktora i “nekakvom činovniku tamo koji utiče da se to odlaže”, što su, inače, bile optužbe na njegov račun, te naglašava da je sav njegov napor svih ovih godina bio upravo suprotan, da se taj dug nekako sanira i naplati.

Pojedini mediji u Srbiji su prenijeli da u SMATSA Lazo Maksimović i Predrag Marković sprečavaju da se naplati ogroman dug crnogorske aviokompanije Montenegro Airlines, uz navođenje da su oni “Milov brat od ujaka”, Lazo Maksimović, i sin premijera CG Duška Markovića, Predrag Marković.

Mediji su takođe špekulisali da je simptomatično što je Marković u SMATSA došao upravo sa mjesta komercijalnog direktora Montenegro Airlinesa i to u momentu kada je sud u Podgorici presudio da ta aviokompanija mora da plati SMATSA pet miliona eura plus kamate, kao i da je jasno da je Marković direktno poslat kako bi izvršio opstrukciju pomenute naplate.

Maksimović ističe da bi taj sporazum bio već postignut da nije bilo epidemije korona virusa, s obzirom da je bilo par sastanaka na tu temu.

“U toku je usaglašavanje tog sporazuma, oni su predložilil, a mi smo imali neki kontrapredlog, ali od tada nismo uspjeli da se vidimo i očekujemo prvih dana, sad kad se otvore granice i kada krene malo saobraćaj, njihov rukovodstvo da se oko toga dogovorimo. Naravno, iza toga mora da stane i Vlada Crne Gore, da bi to bio ozbiljan sporazum i da bi se to izvršilo. Očekujemo to u toku ove godine”, kaže Maksimović.

Vlada Crne Gore je budžetom predvidjela dva miliona eura za pokrivanje dijela duga, kaže Maksimović i dodaje da je neki načelan dogovor da se to izmiri u narednih par godina.

Ističe da da postoji spremnost Vlade Crne Gore da preuzme taj dug, pošto je donijet leks specijalis, koji je predvidio da je prvo potrebna saglasnost SMATSA da se preuzme dug.

“To je dobijeno i sada je u toku samo finaliziranje tog sporauzma. Nama u SMATS-a mnogo znači da taj novac dobijemo, pogotovo u ovoj situaciji kada već već dva ili tri mjeseca nije bilo letjenja”, dodao je Maksimović.

Kaže da Montenegro Airlines duguje od 2005. godine, isto kao što je dugovao i bivši JAT I da je Kontrola letjenja tolerisala dugove nacionalnih aviokompanija.

“Pošto su nam osnivači bili ist, imali smo jak respekt prema njima i dugovi su tako rasli, a onda je dug JAT-a prebijen 2010. i 2012. sa akademijom u Vršcu, odnosno dug JAT-a je naplaćen tako što smo preuzeli pilotsku akademiju u Vršcu. To nismo uradili iz naših interesa, već da pomognemo osnivaču Republici Srbiji i na konto toga mi od tada imamo svake godine preko milion eura gubitke zbog toga”, tvrdi Maksimović.

Dodaje da tako SMATSA ne samo da nije naplatila novac, nego je u “faulu” desetak ili 15 miliona eura.

“Pokušali smo isto tako da uradimo sa Montengro Airlines-om, da preuzmemo neku imovinu, međutim oni nisu bili na kraju sposobni da to sprovedu. Tako da je njihov dug utužen i za razliku od JAT-ovog, dug Montnegro Airlines-a je utužen na vrijeme i svaka faktura po redu. Probali smo da napravimo reprogram tog duga 2014. godine i oni su izdržali jedno godinu i po dana da to izmiruju i nakon toga prestali, pa smo vratili stvar na sudska izvršenja”.

Takođe, Maksimović kaže da su donesene izvršne presude po tom dugu 2017. godine i da je naplaćeno oko 4,5 miliona eura na ime dvije izvršne presude sve sa kamatama.

Dodaje da osnovni dug sada iznosi nešto više od šest miliona eura, a da su ostalo presuđene kamate.

“To vam je kompletna istina od dugu Montenegro Airlines-a”, dodao je Maksimović.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 15. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *