Austrijiski hotelijeri izgubili deset godišnjih dobiti zbog korone

Od kraja maja hoteli u Austriji, nakon dva i po mjeseca pauze zbog epidemije korona virusa, mogu ponovo da primaju goste, ali je šteta koju su pretrpjeli ogromna.

Udruženje hoteljera Austrije (OeHV) procjenjuje da je pandemija korona virusa nanijela štetu hotelima u visini od deset godišnjih dobiti.

Portparol OeHV Martin Stanic ukazao je da će klasične turističke destinacije na jezerima privući, ako bude i sunčano vrijeme, goste, i da će tamošnji hoteli biti “prebukirani”, ali su zato hoteli na drugim mjestima i dalje potpuno prazni.

Stanic ukazuje da ponovno otvaranje hotela, u aktuelno doba kada još ne postoji sloboda putovanja, često nije rentabilno, ali da to hotelijeri vide kao neku vrstu investicije u odnosu prema gostima i zaposlenima.

Hoteli u gradovima posebno su pogođeni aktuelnom situacijom, jer njima nedostaju strani gosti, pa se nadaju otvaranju granica od sredine mjeseca.

Nešto bolja je popunjenost u velnes hotelima i banjama, kojima je ograničen kapacitet usljed mjera protiv korona virusa na 70 odsto.

Međutim, ukazuje Stanic, tek od 70 odsto nadalje postoji rentabilnost, na primjer, kod banja.

“Ove godine niti jedan hotel neće ostvariti dobit. U prosjeku u jednom mjesecu hoteli ostvaruju 8,3 odsto godišnjeg obrta.Kod hotela koja su dva i po mjeseca bili zatvoreni to znači da su izgubljene dobiti od deset godina”, objašnjava on.

Takvi gubici se, sa tijesnim maržama, prema njegovim riječima, ne mogu nadoknaditi, zbog čega Stanic zahtijeva grantove, dodajući da je turizam važna privredna grana Austrije.

Check Also

Prvi put u istoriji Rusiji zlato donosi više novca nego gas

Prihodi Rusije od izvoza zlata prvi put su premašili prihode dobijene od prodaje gasa, slijedi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *