United Grupa kupuje grčki Forthnet

United Grupa postigla je dogovor o preuzimanju značajnog manjinskog udjela u Forthnetu, uspješnoj grčkoj telekomunikacionoj kompaniji.

U okviru transakcije, United Grupa će preuzeti sve kreditne obaveze, konvertibilni dug i 36% akcijskog kapitala Kompanije, nakon uspješno završenih pregovora sa Nacionalnom banke Grčke, Alpha bankom, Piraeus bankom i Attica bankom, kao prodavcima. Transakcija, čiji se detalji neće objavljivati, u procesu je standardnih regulatornih odobrenja.

Nakon Vivacoma i Tele2 Hrvatska u 2019. ova investicija prestavlja treću veliku transakciju od kada je BC Partners preuzeo United Grupu u martu 2019, zahvaljujući čemu će veličina prihoda United Grupe nakon završetka akvizicija preći 1,7 milijardi eura. Ulazak kompanije na grčko tržište predstavlja još jedan korak u njenoj evropskoj strategiji rasta i dodatno potvrđuju poziciju lidera u industriji u kojoj posluje, od sada u osam zemalja širom regiona.
Forthnet je vodeći provajder usluga kućne zabave i komunikacija u Grčkoj. Zapošljava blizu 1.000 ljudi i pruža usluge za gotovo 700.000 korisnika i preko 40.000 kompanija.

“Drago nam je što će se Forthnet pridružiti United Grupi i u isto vrijeme sam uzbuđena što nastavljamo da jačamo naše poslovanje i pružamo našim korisnicima širom regiona širok spektar vrhunskih usluga. Vidimo veliku priliku u saradnji sa Forthnet-om, kako bismo im omogućili dalji rast usluga televizije i ulazak na tržištu mobilne telefonije i sa zadovoljstvom proširujemo naše prisustvo ulaskom na grčko tržište“, rekla je Viktorija Boklag, izvršna direktorka United Grupe.

“Poslovni model, menadžment, tehnologija i regionalno liderstvo United Grupe su ključni pokretači njenog organskog rasta, koji se dodatno ubrzao sticanjem i integrisanjem jakih lokalnih biznisa. Pozicija Forthneta kao dinamičnog domaćeg igrača pruža nam snažno uporište za širenje na rastuće i evoluirajuće grčko tržište koje vidimo kao stratešku lokaciju United Grupe. Radujemo se što ćemo sarađivati sa Forthnet-om na daljem širenju usluga koje on može ponuditi kupcima“, kazao je Nikos Stathopoulos, partner u BC Partners i predsjednik United Grupe.

“Današnji sporazum je događaj od strateškog značaja za grčko tržište telekomunikacija i televizije. Ulazak United Grupe, vodećeg telekomunikacionog i medijskog provajdera u regionu, potvrđuje stratešku vrijednost Forthneta i daje nove perspektive našoj kompaniji. Značajan rast tržišta interneta i televizije na kojima smo već aktivni, kao i potencijal usluga mobilne telefonije koju pripremamo da pokrenemo, stvara snažno investiciono okruženje za nas i mogućnost da iskoristimo znanje i iskustvo menadžmenta, mreže i tehnologije United Grupe”, zaključio je generalni direktor Forthneta.

Check Also

Jack Ma prodao dionice Alibabe vrijedne 8,2 milijardi dolara

Osnivač kineske kompanije Alibaba, Jack Ma na prodaji dionica inkasirao je milijarde dolara nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *