Sekulić: Nijesmo prepoznali potrebu privrede za produženje subvencija na zarade

Dodajte komentar

Do sinoć sistem je bio otvoren za podnošenje zahtjeva za subvencije za april i u predvidjenom roku 15.030 privrednih subjekata je podnijelo zahtjev za subvencije na zarade zaposlenih, od čega je 14.469 zahtjeva odobreno. Ukupan bruto iznos odborenih zahtjeva iznosio je 16,3 miliona eura, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na pres konferenciji posvećenoj realizaciji programa podrške privredi i zaposlenima za april 2020. godine.

“Odbijeno je 527 zahtjeva, najčešće zbog neizmirenih obaveza vezano za poreze i doprinose na zarade za 2019., ili smanjivanja broja zaposlenih u odnosu na februar. Od danas, privredni subjekti mogu podnijeti zahtjeve za maj. Već je preko 3.000 društava podnijelo zahtjeve za subvencije za prethodni mjesec”, precizirala je ministarka.

Ona je podsjetila da je Vlada, u okviru drugog paketa mjera, 24. aprila donijela program u cilju ublažavanja negativnih efekata koronavirusa.

“Privrednicima smo obećali da ćemo biti spremni za isplatu zarada već početkom maja i da će moći da apliciraju bez ijednog papira. Moguće je bilo podnijeti zahtjeve za subvencije i vikendom, tako da su svi zainteresovani mogli da ostvare pravo na subvenciju u skladu sa programom”, istakla je Sekulić.

Kaže kako očekuje da će subvencije za maj isplati u mnogo kraćem roku nego za april.

Ministarka Sekulić kazala je da su u Vladi razgovarali o produženju subvencija.

“Nismo prepoznali potrebu privrede da nastavimo za ovakvom vrstom subvencije, više smo se bazirali na subvencije za razvoj, u okviru trećeg paketa mjera. Naš predlog, Ministarstva ekonomije, vezan je za grantove i subvencije za realziaciju programa unapređenja konkurentnosti”, kazala je Sekulić.

U nekoliko narednih dana ili sedmica će, kaže, izaći sa novim paketom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *