Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili Montenegroberzu ove sedmice

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili su Montenegroberzu ove sedmice u kojoj je najavljen treći paket ekonomskih mjera za suzbijanje negativnih posledica pandemije virusa korona. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 blago je ojačao na 710,15 poena, dok je MONEX oslabio 2,5 odsto na 10.241,67 bodova. Promet, realizovan kroz 37 transakcija, iznosio je 164,3 hiljade eura i bio je skoro tri puta manji od prošlosedmičnog, prenijela je agencija Mina biznis. Rasle su akcije Luke Bar pet odsto na 23,1 cent i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2,7 odsto na 60,1 cent. Akcije Jugopetrola, Elektroprivrede i Crnogorskog telekoma ostale su na prošlosedmičnom nivou od deset eura, odnosno 3,4 eura i 1,21 euro. Trgovano je akcijama Hipotekarne banke, Poslovno logističkog centra Morača i Jadran Perasta, koje su u petak koštale 835 eura, odnosno 2,1 euro i 1,81 euro. Dionice Zetatransa su na kraju sedmice koštale 89,1 cent, Port of Adrije 10,3 centa, a Plantaža 8,01 cent.

Promet akcijama fondova iznosio je 370,5 eura. Trgovano je akcijama Trenda i Eurofonda, koje su vrijedjele 4,91 cent, odnosno 0,25 centi. Kada je riječ o ekonomskim događajima, sedmicu je obilježila najava premijera Duška Markovića da se treći paket ekonomskih mjera može očekivati najkasnije u prvoj sedmici juna, kao i da će biti usmjeren na podsticaje za cijelu ekonomiju, naročito turistički sektor i restrukturiranje privrede na srednji rok. Marković je saopštio da Vlada želi da stvori pretpostavke i promoviše alate i mehanizme kako bi se u Crnoj Gori proizvodilo više nego sada, smanjila uvozna zavisnost, a njeni resursi i potencijali stavili u funkciju razvoja.

– Mi imamo resurse, a pokazalo se da imamo i pojedince koji su sposobni da ih valorizuju. Država tu treba da obezbijedi podsticaje i na taj način pomogne da se ide u tom pravcu – rekao je ranije Marković.

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.