Vektra Montenegro traži poništenje poravnanja od 10,7 miliona

Sutkinja Dijana Raičković zaključila je spor u kom Vektra Montenegro traži poništenje poravnanja koje je švajcarska banka NLB interfinans potpisala sa drugom kompanijom takođe u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića Horizon logistic, sada u stečaju (HL). Odluka o tom i zahtjevu da se utvrdi da je Vektra ovaj dug izmirila prema banci, trebalo bi da bude poznata krajem juna.

Riječ je o sudskom poravnanju iz 2014. godine kojim je utvrđeno da je potraživanje banke prema HL od 10,7 miliona eura osnovano. Njime je utvrđeno i razlučno pravo banke na imovini u Baru na kojoj su upisali hipoteku zbog ovog duga. Advokat banke Petar Minić tražio je da sud odbaci oba tužbena zahtjeva ili da meritorno odluči i odbije ih kao neosnovane. Ranije je i zastupnik HL-a Marko Mišnić naveo da ne stoje navodi da je ovo poravnanje bilo nedozvoljeno, jer u momentu njegovog zaključenja plan reorganizacije nije bio potvrđen niti da Vektra ima pravni interes za pokretanje ovog spora.

Brković je prije dvadeset godina od republičkih fondova za razvoj i PIO i Zavoda za zapošljavanje kupila akcije Rumijatransa, a 2003. godine firma je promijenila ime u Horizon logisti i u stečaj otišla 2012. godine.

Pred Privrednim sudom je u toku i postupak za ponovno uvođenje stečaja u Vektri koje traži NLB Interfinans zbog 60 miliona eura duga.

Check Also

Švajcarski planinski trezor za čuvanje bogatstva

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *