Zlatnim rezervama Srbija izbjegla štetne uticaje korona krize

Dodajte komentar

Srbija je zahvaljujući kupovini zlata proteklih godina uspjela da obezbijedi 31,26 tona ovog plemenitog metala i time osigura domaće tržište od prevelikog štetnog uticaja aktuelne pandemije korona virusa na ekonomiju, pojasnio je Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Prema njegovim riječima, zlato se uvijek pokazivalo kao dobar čuvar vrijednosti u “nemirnim” vremenima, pogotovo kada traje ekonomska kriza i kada je nepredvidivo koliko duboke posljedice će ostaviti na jednu zemlju. Srbija trenutno raspolaže sa 31,26 tona zlata, što je u odnosu na isti period prošle godine uvećanje za 50 odsto, dok ukupna vrijednost zlata u deviznim rezervama Narodne banke Srbije trenutno iznosi 1,58 milijardi eura, kažu za Tanjug u Narodnoj banci Srbije (NBS).

– Zlato je najbolja sigurna luka ili ako ništa drugo, “hedžing” instrument, koji štiti od brojnih rizika i doprinosi značajnoj diversifikaciji portfolija, odnosno ukupnoj vrednosti aktive, objašnjava Grubišić.

Tokom ove godine cijena zlata je u prosjeku iznosila oko 1.627 dolara po finoj unci, a kretala se u rasponu od oko 1.450 dolara (sredinom marta) do 1.765 dolara po unci (sredinom maja), što ukazuje da je za samo dva mjeseca cijena zlata povećana za preko 20 odsto.

Narodna banka Srbije je početkom oktobra 2019. na međunarodnom tržištu kupila devet tona zlata najvišeg kvaliteta, dok od 2005. godine, zlato nije prodavala.

Prosječna cijena po kojoj je u oktobru prošle godine kupljeno zlato u inostranstvu iznosila je 1.503,16 dolara po finoj unci.
Prema posljednjim podacima, zlato učestvuje sa oko 11 odsto u ukupnim deviznim rezervama države.

– Dodatnim povećanjem količine zlata izbjegao se značajniji štetan uticaj aktelne pandemije korona virusa na finansijski sistem i privredu zemlje, tzv. efekat crnog labuda, kaže Grubišić.

Proteklih dana cijena zlata je bila oko 1.712 dolara po unci, pa računica pokazuje da je rast cijene “žutog metala”od oko 14 odsto doprinio i rastu vrijednosti deviznih rezervi zemlje.

– Time smo još jednom pokazali da razmišljamo i delujemo proaktivno, odnosno da se na vrijeme, u povoljnim i relativno mirnim periodima pripremamo za moguću nadolazeću neizvjesnost, koja se nažalost dogodila ove godine, kažu u NBS.

Od ukupne količine zlata, u trezoru NBS se nalazi oko 68 odsto, dok se oko 32 procenata nalazi na računima NBS u inostranstvu. Pored kupovine na međunarodnom tržištu, NBS redovno kupuje poluge zlata iz domaće proizvodnje od kompanije Serbia Zijin Bor Copper.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *