Velike banke mogle bi još jednom skupo platiti zbog manipulacija na deviznom tržištu

Skandal s manipulisanjem na deviznom tržištu mogao bi imati još jednu skupu posljedicu za Deutsche Bank i još 14 finansijskih institucija.

Američki sudija odobrio je tužbu institucionalnih ulagača, poput najvećeg svjetskog fonda imovine BlackRock i Allianz-ove podružnice Pimco. Sudija Lorna Schofield u četvrtak je ocijenila da je tvrdnja gotovo 1.300 tužilaca vjerovatna da su banke pooštrile referentne cijene između 2003. i 2013. kako bi ostvarile profit na štetu ulagača.

Međutim, Schofield je ograničila tužbu u nekim dijelovima.

Tužba je započela u novembru 2018. godine nakon što su se tužioci odlučili na tužbu slične klase koja je završila nagodbom u iznosu od 2,3 milijarde dolara s većinom banaka. Sada se nadaju da će dobiti više novca.

Osim Deutsche banke tužioci  optužuju Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Standard Chartered i UBS. Oni su kontrolisali više od 90 posto svjetskog tržišta deviza, gdje se dnevno okrene 6,6 biliona dolara. Regulatori širom svijeta kaznili su banke s više od 10 milijardi dolara zbog manipulacije deviznim tržištem.

Tužioci, uključujući mnoge ETF fondove, optužuju banke za nepropisno dijeljenje povjerljivih naloga i trgovačkih pozicija. Da bi to postigli, služili su se u chat sobama imenima poput “Kartel”, “Mafija” ili “Banditski klub”. Pored toga, koristili su lažne trgovačke prakse.

Check Also

Prvi put u istoriji Rusiji zlato donosi više novca nego gas

Prihodi Rusije od izvoza zlata prvi put su premašili prihode dobijene od prodaje gasa, slijedi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *