Spajanje velikih banaka širom Evrope je neizbježno

Spajanje velikih banaka širom Evrope je neizbježno, ali ne treba ga očekivati odmah nego će doći u 2021. i 2022. godini, piše magazin Euromoney pozivajući se na riječi neimenovanog izvršnog direktora jedne banke.

Koronavirusna kriza najteži je udarac evropskoj ekonomiji zadala u drugom kvartalu ali će naštetiti mnogim kompanijama u trećem i četvrtom kvartalu 2020. godine. Oporavak bi tek mogao započeti u prvom kvartalu 2021. te će stoga kreditni gubici biti veliki tokom sljedeća tri kvartala.

Postoji rizik da će neke banke biti pogođene daleko većim od očekivanih gubitaka u korporativnim i potrošačkim kreditima, prenosi Seebiz.

“To još nije finansijska kriza. Ali samo je potrebno da jedna velika banka iznenada dođe u probleme”, kaže izvor magazina.

Zbog toga se dionicama banaka trguje oko 0,3 do 0,4 odsto opipljive knjigovodstvene vrijednosti. S oduzetim dividendama i obustavom otkupa dionica, ulagači se sada brinu da će biti povučeno još novca, kada se uobičajeni koeficijenti temeljnog kapitala tier-1 približe regulatornim minimumima. Restrukturiranje je neminovno i misli će se opet okrenuti onome što je oduvjek bio logičan ishod ove industrije.

“U kratkom roku, ne mogu zamisliti bilo kakva velika spajanja banaka s obzirom na to da uključuju viškove kako bi se postigla ušteda troškova i potrebno regulatorno odobrenje, ali u 2021. i 2022. mogli biste videti mnogo toga”, kaže ovaj izvršni direktor.

Check Also

Jack Ma prodao dionice Alibabe vrijedne 8,2 milijardi dolara

Osnivač kineske kompanije Alibaba, Jack Ma na prodaji dionica inkasirao je milijarde dolara nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *