Platne kartice – kako odabrati onu pravu?

Dodajte komentar

Da vas je neko prije 20 ili 30 godina pitao vjerujete li da će postojati komad plastike za koji ste posebno vezani jer se na njemu nalazi značajan dio novca kojim raspolažete, a ujedno vam omogućava da obavite najveći broj transakcija tako što ćete taj isti komad plastike samo prisloniti na mjesto predviđeno za to – vjerovatno bi vaš odgovor bio negativan.

Kreditne kartice nastale su 1920-ih godina, a istorija kartica kakve danas poznajemo počinje u ranim 70-im godinama prošlog vijeka.

U slučaju da vam nedostaju časovi istorije, donosimo vam priču iz prošlosti. Iako su kreditne kartice nastale 1920-ih godina u SAD, kada su preduzeća poput naftnih kompanija i hotelskih lanaca počela da ih izdaju klijentima, za trgovinu u njihovim objektima, prvu koju je bilo moguće koristiti u više ustanova uveo je Diners’ Club Inc. Sljedeća kartica koja je bila u širokoj upotrebi poznata je kao „kartica za putovanja i zabavu“, a svjetlost dana ugledala je 1958. godine, zahvaljujući American Express Company. Od tada kartice počinju da se prave od tvrde plastike, za razliku od pređašnjih, koje su bile papirne ili napravljene od tanke folije. Kartice u formi metalnih pločica bile su prethodnice svih navedenih.

Međutim, istorija kartica kakve danas poznajemo počinje u ranim 70-im godinama prošlog vijeka. Ako vam je časova istorije sada ipak dovoljno, bar na neko vrijeme, prelazimo na teme u vezi sa platnim karticama koje će vas sigurno zanimati.

Šta su platne kartice?

Definicija kaže da je u pitanju sredstvo, odnosno instrument bezgotovinskog plaćanja. Kartica je vezana za vaš račun, te će za njenu upotrebu biti dovoljno samo to da imate otvoren račun u banci, a vaš izbor je da li ćete trošiti samo ona sredstva koja su vam raspoloživa na računu ili ćete željeti da imate na raspolaganju i dodatna sredstva, u okviru unaprijed dogovorenog limita. U skladu sa pomenutim izborom, apliciraćete za debitnu odnosno kreditnu karticu. Ali da ne žurimo – o vrstama kartica će malo kasnije biti više riječi. ?

Dok biramo koja je kartica prava za nas, veliki broj stanovnika mnogih država pita se šta je to uopšte gotovina i kako izgleda gotovinsko plaćanje. O tome koliko se koriste platne kartice vjerovatno najbolje govori podatak da se pojam bezgotovinsko društvo odomaćio i u našem jeziku, a u najvećoj mjeri se vezuje za države kao što su Švedska, Norveška i Finska, u kojima je postotak plaćanja dobara i usluga u gotovini neuporediv sa postotkom plaćanja putem platnih kartica.

U kojim situacijama se kartice mogu koristiti?

Kad već govorimo o plaćanju dobara i usluga, hajde da pogledamo u kojim situacijama se višestruko isplati imati platnu karticu.

Sigurni smo da ćete se složiti sa nama da je kupovina putem interneta u velikoj mjeri zaslužna za masovniju upotrebu platnih kartica, barem na našim prostorima. Sjetite se samo trenutaka kada je kupovina sa sajtova kao što je AliExpress, na kojima možemo naći sve, „od igle do lokomotive“, zaživjela kod nas.

Na stranu to što je vjerovatno svako od nas potrošio značajnu količinu vremena istražujući i stvaljajući u korpu sve što mu treba (iskreni da budemo, dešavalo se da se tu nađe i ono što nije baš najneophodnije, ali je dovoljno neodoljivo da ostane u korpi do kraja procesa naručivanja i plaćanja), ushićenje koje bismo osjetili u momentu kada svi ti proizvodi konačno dođu do nas, bilo je ravno sreći koju osjeti dijete.

Ovakva kupovina je dobra samo onda kada se pridržavamo savjeta o sigurnoj kupovini putem interneta, a ako pominjemo djecu i situacije koje u njima bude radost, i ptice na grani znaju da je je među ključnima pomen magične riječi džeparac. ?

Posjedovanje platne kartice biće od koristi za plaćanje tokom gotovo svih aktivnosti koje obavljate svakodnevno ili često, a vrijedi razmisliti i o tome da li djetetu staviti na raspolaganje džeparac u kešu ili na kartici.

Koji će iznos novca biti u pitanju, stvar je samo vaše odluke i dogovora sa djetetom, ali jedna od stvari koje vrijedi razmotriti jeste da li djetetu staviti na raspolaganje novac u kešu ili na kartici. Argumenti koji idu u prilog korišćenju kartice, u ovom slučaju su brojni. Na taj način možete pratiti gdje dijete troši novac, ali i postaviti dnevne limite za potrošnju. Zatim, na kraju svakog mjeseca, uz razgovor sa djetetom, možete graditi zdrave navike o potrošnji. I najbolje od svega: gotovinu može lako izgubiti, a ako izgubi karticu, neće nestati i novac sa nje. Važno je samo objasniti mu da je bitno da vas obavijesti čim primijeti da je nema.

Posjedovanje platne kartice biće od koristi za plaćanje tokom gotovo svih aktivnosti koje obavljate svakodnevno ili često, poput odlaska u nabavku namirnica i kućnih potrepština, punjenja goriva za automobil, kupovine odjeće, obuće, knjiga i školskog pribora, izmirivanja članarine u teretani, posjete kafićima i restoranima ili odlaska u frizerske i kozmetičke salone. Ovoj listi nikako nije kraj, ali ono što treba da znate je da vam ovaj vid plaćanja stoji na raspolaganju i u situacijama kada niste u svojoj državi, već boravite u inostranstvu.

Jednom kada se ponovo steknu uslovi za putovanja van Crne Gore, sjetite se preporuke koja glasi da u gotovini nosite oko 20% ukupnih sredstava namijenjenih potrošnji tokom boravka na destinaciji.

Jednom kada se ponovo steknu uslovi za putovanja van Crne Gore, sjetite se preporuke koja glasi da u gotovini nosite oko 20% ukupnih sredstava namijenjenih potrošnji tokom boravka na destinaciji. Razloga za to su dva. Prvi je taj što je, u poređenju sa fizičkim gubitkom gotovine, gubitak platne kartice neuporedivo lakše nadomjestiti, u šta ćete se i sami uvjeriti u nastavku teksta. Pored toga, znate da se sa putovanja ne smijete vratiti bez suvenira za porodicu i prijatelje – vjerovatnoća da na ovim mjestima plaćanje karticom neće biti moguće nije zanemarljiva.

U slučaju da se, gdje god se nalazili, potrošnja otrgne kontroli (ako biste nam rekli da kada koristite karticu nemate uvijek osjećaj da trošite, mi bismo vam istog trenutka odgovorili kako niste jedini), ukoliko posjedujete revolving karticu ili imate aktivno dozvoljeno prekoračenje, bićete u mogućnosti da trošite novac koji izlazi iz okvira iznosa koji je trenutno raspoloživ na vašem računu.

Koje su prednosti platnih kartica?

Ako biste nam postavili još jedno pitanje, koje glasi: „Možete li mi izdvojiti samo jednu, najveću prednost posjedovanja platnih kartica?“, sigurno bi nam trebalo mnogo vremena da razmislimo o tome, jer nam, u moru prednosti koje idu u prilog korišćenju kartica, izdvajanje samo jedne djeluje kao nemoguća misija. Evo i zbog čega.

Pored toga što se platne kartice mogu koristiti u najvećem broju situacija, a samo jedan dio njih smo već pomenuli, i mogu ih koristiti gotovo svi uzrasti (od djece koja će tako čuvati džeparac, do starijih, koji ih mogu koristiti za podizanje penzije), brzina, jednostavnost i sigurnost plaćanja nisu zanemarljivi faktori koji idu u prilog ovom instrumentu plaćanja. Sjetite se samo koliko puta ste brojali kovanice u novčaniku i na kraju vidjeli da njihov zbir nije dovoljan da obavite plaćanje, zbog čega ste morali da „razbijate“ papirnu novčanicu.

Isto tako, pokušajte da izbrojite koliko puta vam se desilo da, kada želite da platite papirnom novčanicom, sa druge strane čujete: „Izvinite, nemam dovoljno kovanica da vam vratim kusur“. Koliko su učestale, sigurni smo da sve situacije ovog tipa ne bi stale na prste obje ruke.

Brzina, jednostavnost i sigurnost plaćanja samo su neke od prednosti korišćenja kartica, a tu su i popusti i do 30% koje možete ostvariti plaćajući karticama Erste banke na preko 300 prodajnih mjesta širom Crne Gore.

Sve su ovo aktivnosti na koje odlazi vrijeme, a čak i onda kada ih nema, i pod uslovom da niste pripremili tačan iznos računa, tu je vrijeme koje potrošite na čekanje kusura. Dok stavite kusur u novčanik, uzmete račun i pripremite se za polazak, vjerovatno ćete na drugoj kasi ili iza sebe uočiti nekoga ko je plaćanje obavio dok ste trepnuli – prislanjanjem kartice na mjesto predviđeno za to. Takođe, nije nemoguće da čujete kako je neko plaćajući karticama Erste banke ostvario popust i do 30% zahvaljujući Erste povoljnostima ili na ovaj način postao potencijalni dobitnik jedne od brojnih nagradnih igara Erste banke.

U slučaju da ste došli na mjesto gdje plaćanje karticama nije moguće, a da kod sebe nemate gotovinu, do nje ćete lako doći upotrebom bankomata. Koliko je mreža bankomata rasprostranjena možete vidjeti na primjeru Erste banke, čija mreža se sastoji od 53 bankomata u Crnoj Gori. Trenutno na 27 od 53 bankomata gotovinu možete podići beskontaktno, čime dvostruko skraćujete vrijeme potrebno za podizanje gotovine, a ono što važi za sve bankomate Erste banke u Crnoj Gori i bankomate Erste grupe, koji se nalaze širom Evrope, jeste da gotovinu uvijek podižete pesplatno.

U slučaju da ste jedna od velikog broja osoba koje nemaju osjećaj da troše kada plaćaju karticom, tu je bezbroj servisa koji vam pomažu da lako i pregledno pratite svoju potrošnju, a na vama je da izaberete onaj koji vam najviše odgovara. Tako, ukoliko vam je preuzimanje aplikacija za mobilni telefon jedan od omiljenih hobija, vjerujemo da će vam mBanking, aplikacija dostupna za besplatno preuzimanje za Android i iOS uređaje, od sada krasiti ekran telefona. Ako ipak više volite da dobijete SMS obavještenje o prilivima i odlivima sa računa, obradovaće vas Erste SMS, a tu je i NetBanking, servis elektronskog bankarstva.

Koje vrste platnih kartica postoje i kako odabrati onu koja vam najviše odgovara?

Zamalo da zaboravimo još jednu važnu pogodnost – možete odabrati karticu u skladu sa svojim potrebama, odnosno onu koja će vam na raspolaganje staviti iznos koji trenutno imate na računu ili onu koja će vam dozvoliti da trošite i dodatna sredstva, do visine unaprijed utvrđenog limita.

Da pojasnimo – ne pričamo o tome da li da odaberete Visa ili Mastercard karticu, već o tome da razmislite da li vam je potrebna:

Kako bi stvari bile jasnije, hajde da ukratko predstavimo mogućnosti obje pomenute, koje se nalaze u ponudi Erste banke.

Debitna kartica

Glavna razlika između debitne i kreditne kartice je što vlasnik debitne može trošiti samo ona sredstva koja su mu u datom trenutku na raspolaganju na tekućem računu, osim u slučaju kada je aktivna opcija dozvoljeno prekoračenje po računu. Dozvoljeno prekoračenje je ništa drugo nego maksimalni iznos novca koji možete potrošiti kada nemate dovoljno sopstvenih sredstava na računu, a možete je posmatrati kao kratkoročnu pozajmicu od banke u situaciji kada su vam potrebna dodatna sredstva.

U ponudi Erste banke možete naći Erste Mastercard debitnu beskontaktnu karticu, a za šta je sve možete koristiti, pročitajte ovdje.

Takođe, u ponudi Erste banke nalazi se i debitna kartica namijenjena privredi, a Erste povoljnosti o kojima je ranije bilo riječi važe i za pravna lica koja su vlasnici Erste Mastercard platnih kartica.

Kreditna kartica

Za razliku od debitnih kartica, koje ograničavaju vašu potrošnju samo na trenutno raspoloživa sredstva, kreditne kartice vam omogućavaju i korišćenje sredstava koja nemate na računu, već ih pozajmljujete od banke, što možemo posmatrati kao neku vrstu kredita.

Erste banka u svojoj ponudi ima i ovu karticu. U pitanju je Erste Mastercard Standard kreditna kartica, uz koju na poklon dobijate karticu putnog zdravstvenog osiguranja, ali i uslugu slanja mjesečne fakture na mejl. Važno je da znate da je ovo revolving kreditna kartica, zbog čega imate mogućnost korišćenja automatskog revolving kredita, odnosno zaduživanja do visine ugovorenog limita, a sa obavezom mjesečnog vraćanja minimalne otplate duga.

Osim što je praktičan i uvijek dostupan preko kartice, ujedno je i fleksibilan, jer vam omogućava kreiranje plana otplate u skladu sa vašim trenutnim mogućnostima, s obzirom na to da možete odabrati da li ćete plaćati minimalne mjesečne iznose, iznose veće od minimalnih ili ćete otplatiti sav iznos odjednom.

Reći ćemo vam da su ovo samo neke od prednosti ovog tipa kartice, ali ćemo vas i uputiti u to da više o njima možete pronaći ovdje.

Naravno, u slučaju da ste pravno lice i vašim potrebama više odgovara posjedovanje kreditne kartice, možete aplicirati za Erste Mastercard Business Credit karticu i njenim korišćenjem takođe ostvarivati popuste.

Šta treba da uradite ako izgubite karticu ili vam bude otuđena?

Glavno pravilo kojeg se uvijek morate pridržavati glasi: vaš PIN kod treba da znate samo vi. Ovo dalje znači da obavještenje o PIN kodu, na kojem se nalaze četiri cifre od kojih se sastoji PIN kod, odmah treba da uništite, kao i to da PIN kod nigdje ne zapisujete, već da ga zapamtite. Njega vam čak ni vaša banka neće nikada tražiti, pa zbog toga nema potrebe da ga saopštavate bilo kome drugom, pogotovo ne u situaciji kada vam se nepoznata osoba ponudi za pomoć dok pokušavate da podignete gotovinu sa bankomata.

Vaš PIN kod treba da znate samo vi, što znači da ne treba nigdje da ga zapisujete, već da ga zapamtite i da ga nikome ne saopštavate.

Ipak, ukoliko sumnjate da je neko došao u posjed vašeg PIN koda, preporučujemo da ga što prije promijenite potpuno besplatno na najbližem Erste bankomatu, kao i to da novi PIN kod ne bude sastavljen od vašeg datuma rođenja ili niza cifara, poput 1111, 1234 i slično. Možda vama djeluju kao idealne za pamćenje, ali ove kombinacije brojeva nisu jedne od onih koje ruku pod ruku idu sa pojmom sigurnosti.

Ukoliko baš tada dođe do toga da vam bankomat ne vrati karticu, sjetite se da nema mjesta panici, jer se Erste banci možete obratiti 24 h dnevno na brojeve telefona +382 (0)20 409 490 ili +382 (0)20 409 491. Iste brojeve pozovite ako dođe do gubitka ili krađe kartice. Ne zaboravite da je brzina od krucijalne važnosti, zato učinite to čim primijetite da vaša kartica nije tamo gdje bi trebalo da bude, kako bi je banka odmah mogla blokirati i tako spriječiti njenu dalju zloupotrebu.

Možete nas pozvati i onda kada se nalazite u inostranstvu, i to na broj telefona +382 (0)20 440 440. Ipak, prije nego što odete, ako destinacija na kojoj ćete boraviti podrazumijeva napuštanje evropskog tla i ukoliko tokom boravka želite da koristite platne kartice, obavijestite nas o tome. Razlog je što, zbog sporovođenja nadzora i prevencije zloupotrebe kartica, možete imati poteškoća sa korišćenjem kartica na teritoriji van Evrope, osim ukoliko nas o svom boravku prethodno i na vrijeme obavijestite, a sve u cilju omogućavanja nesmetanog rada kartice.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Budite oprezni – lažne stranice koje se predstavljaju kao banka i traže da pošaljete lične podatke kako biste učestvovali u nagradnoj igri, ili lažni mejlovi koji vam se obraćaju sa zahtjevom da otkrijete informacije o svojim računima odnosno preuzmete dokument iz priloga mejla, postali su sve učestaliji.[/box]

Gdje god se nalazili, pretpostavljamo da ćete mejlu i profilima na društvenim mrežama pristupiti barem jednom u toku dana. Važno je biti pažljiv i u ovim situacijama, jer su lažne stranice koje se predstavljaju kao banka i traže da pošaljete lične podatke kako biste učestvovali u nagradnoj igri, ili lažni mejlovi koji vam se obraćaju sa zahtjevom da otkrijete informacije o svojim računima odnosno preuzmete dokument iz priloga mejla, postale sastavni dio naših života.

Kako biste razlikovali lažne od pravih stranica, pogledajte koji su naši zvanični FacebookLinkedin i Instagram nalozi, a ovdje pročitajte kako možete prepoznati lažni mejl i kako sami možete zaštititi osjetljive podatke.

Savjeti za sigurniju i bezbrižniju upotrebu platnih kartica

Osim toga što PIN kod ne treba dijeliti ni sa kim, čak ni onda kada vam je potrebna pomoć prilikom upotrebe bankomata i ponudi vam je nepoznata osoba, postoji još nekoliko savjeta kojih se treba pridržavati prilikom korišćenja bankomata. Preporučujemo da ih pročitate u ovom blog-postu, kako biste bankomate koristili sigurnije, a mogućnost za dolazak u neprijatnu situaciju sveli na minimum.

Kada kupujete u prodajnim objektima, možete biti bezbrižni i ukoliko vam se desi da dva puta prislonite karticu, jer do duplog zaduženja neće doći, a ako kupujete onlajn, vodite se time da bezbjednost treba da bude na prvom mjestu. Kako da je podignete na najviši nivo, pročitajte ovdje, a za najsigurniju kupovinu putem interneta, jednostavno aktivirajte Mastercard ID check, uslugu koja je besplatna za sve korisnike Erste Mastercard kartica, a podržava je preko 500.000 prodajnih mjesta širom svijeta. Slično korišćenju PIN koda na bankomatima, na ovaj način se vrši potvrda identiteta putem jednokratne lozinke u koju trgovac nema uvid, već samo vi i vaša banka.

6

Uz sve navedeno, periodično pratite stanje na svojim računima putem izvoda sa kartice ili servisa elektronskog i mobilnog bankarstva koji su vam dostupni 24 h dnevno. I naravno, kao što PIN kod ne treba da zna niko osim vas, podrazumijeva se i to da karticu ne treba da pozajmljujete drugima.

Nadamo se da smo uspjeli da vam pojasnimo na koji način funkcioniše jedno od, sa razlogom, najpopularnijih sredstava plaćanja, a u slučaju da smo propustili nešto što vas zanima, rado ćemo odgovoriti na sva pitanja koja nam uputite putem naloga na društvenim mrežama, prilikom posjete jednoj od naših filijala, pozivom kontakt centra 19991, preko Skype naloga pod korisničkim imenom ERSTEBANKMONTENEGRO ili Erste čata na našem veb-sajtu, gdje nam možete i pisati putem kontakt forme odnosno zahtijevati da vas pozovemo onda kada vama to odgovara.
Izvor: blog Erste banke
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *