Šta podrazumijeva drugi paket ekonomskih mjera

Program pružanja podrške privredi i zaposlenima, u ciljuublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa realizovan je kroz obezbjeđivanje subvencija preduzetnicima i privrednim društvima registrovanim shodno Zakonu o privrednim društvima. Dakle, radi se o subvencionisanju dijela zarade zaposlenih i pripadajućih poreza i doprinosa, koje se isplaćuju direktno na žiro račun zaposlenog u poslovnim bankama, odnosno na prelazni račun Poreske uprave, kazali
su iz Ministarstva ekonomije.

– Dakle, ne radi se o dodatku na platu, već o pomoći države privrednim društvima da isplate zarade svojim zaposlenim u periodu epidemije. Obaveza poslodavca je da obezbijedi razliku u zaradi, saopštili su “Danu” iz Ministarstva ekonomije.

Na pitanje da li su u praksi naišli na primjere gdje poslodavci traže subvencije, a kasnije iznos koji dobiju od države, daju radnicima, odnosno dodaju ga na punu platu, odgovorili su da nemaju informaciju da li su, i u kojem broju, poslodavci isplatili punu platu s pripadajućim porezima i doprinosima svojim zaposlenima, a subvenciju tretirali kao dodatak na platu zapos lenima za taj obračunski period.

– To je pravo svakog poslodavca, naravno, ukoliko je u ovoj situaciji u mogućnosti da bez podrške države obezbijedi isplatu zarada u punom iznosu, odgovorili su iz resora na čijem je čelu Dragica Sekulić.

Na pitanje da li su imali primjera gdje zaposleni primaju samo 111 ili 222 eura od Vlade, a ne dobijaju ništa od poslodavca, odgovorili su da je programom precizno definisano da iznos razlike do pune bruto zarade zaposlenog obezbjeđuje poslodavac.

– Nemamo informaciju da je bilo ovakvih slučajeva, kakve navodite u svom pitanju, ali je isplata razlike iznosa pune plate i iznosa primljene subvencije zakonska i ugovorna obaveza poslodavca prema zaposlenom i on je dužan da je ispuni u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu, bez obzira na to da li je ili nije korisnik subvencije na osnovu ovog programa, poruči li su iz Ministarstva ekonomije.

Odgovarajući na pitanje da li Vlada kontroliše način na koji se u praksi koristi iznos subvencije, istakli su da se u praksi subvenci ja isplaćuje na žiro račun zaposlenog i pre dstavlja njegovu zaradu (ili dio zarade) kojom raspolaže bez ograničenja, a pripadajući porezi i doprinosi se uplaćuju Poreskoj upravi.

– Programom je jedino predviđeno da sredstva koja država isplaćuje kroz utvrđene mjere za podršku privredi ne mogu biti predmet prinudne naplate, zaključili su iz Ministarstva ekonomije.

Državaje drugim paketom ekonomskih mjera predvidjela subvencije za zatvorene i ugrožene djelatnosti. Zatvorene su dobile subvencije u iznosu od minimalne bruto zarade, odnosno 365 eura ukupno, od čega se 222 eura odnose na neto platu. Ugrožene djelatnosti imaju pravo na subvenciju u iznosu od 50 odsto bruto zarade, od čega ce 111 eura odnosi na neto platu radnika.

Do 21. maja isplaćen novac za 57.888 zaposlenih

Poslodavci se za subvencije za aprilske zarade mogu prijaviti od 1. maja. Prvobitno je rok za prijavu bio do 15. maja, ali je produžen do 31. maja.

Do 21. maja, prema podacima, Ministarstva ekonomije odobreno je 13.566 zahtjeva i u tu svrhu su iz budžeta isplaćene bruto zarade za april mjesec, za 57.888 zaposlenih, u ukupnom iznosu od 14,8 miliona eura.

Izvor: Dan

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *