easyJet gasi 4.500 radnih mjesta i smanjuje flotu

Britanska niskobudžetna aviokompanija easyJet objavila je da planira da ukine 4.500 radnih mjesta i smanji flotu aviona kako bi se prilagodila manjoj potražnji na urušenom tržištu putovanja zbog Covida 19.
EasyJet zapošljava 15 hiljada radnika u osam evropskih zemalja a sljedećih dana planira pokrenuti proces savjetovanja o planiranim otkazima.

Najavili su i da će u drugoj polovini godine letjeti s oko 30 posto kapaciteta, što odgovara 302 aviona, 51 manje no što su prije pandemije Covida 19 planirali za 2021. godinu.

Ističu da su usmjereni na smanjenje troškova i da nastavljaju razgovore s kompanijama za leasing o prodaji aviona kako bi pribavili dodatna sredstva. Procjenjuju da bi prodajom mogli pribaviti između 500 i 650 miliona funti, nešto više no što su procijenili u aprilu.

Koronavirus je aviokompanije u cijelom svijetu bacio na koljena, prisilivši ih da prizemlje avione i ukinu desetine hiljada radnih mjesta kako bi se pripremile za bitno drugačije tržište putovanja u sljedeće tri godine.

Irski Ryanair, EasyJetov najveći niskobudžetni konkurent, te British Airways i Virgin Atlantic već su najavili da će smanjiti broj zaposlenih za ukupno 18 hiljada.

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.