easyJet gasi 4.500 radnih mjesta i smanjuje flotu

Dodajte komentar

Britanska niskobudžetna aviokompanija easyJet objavila je da planira da ukine 4.500 radnih mjesta i smanji flotu aviona kako bi se prilagodila manjoj potražnji na urušenom tržištu putovanja zbog Covida 19.
EasyJet zapošljava 15 hiljada radnika u osam evropskih zemalja a sljedećih dana planira pokrenuti proces savjetovanja o planiranim otkazima.

Najavili su i da će u drugoj polovini godine letjeti s oko 30 posto kapaciteta, što odgovara 302 aviona, 51 manje no što su prije pandemije Covida 19 planirali za 2021. godinu.

Ističu da su usmjereni na smanjenje troškova i da nastavljaju razgovore s kompanijama za leasing o prodaji aviona kako bi pribavili dodatna sredstva. Procjenjuju da bi prodajom mogli pribaviti između 500 i 650 miliona funti, nešto više no što su procijenili u aprilu.

Koronavirus je aviokompanije u cijelom svijetu bacio na koljena, prisilivši ih da prizemlje avione i ukinu desetine hiljada radnih mjesta kako bi se pripremile za bitno drugačije tržište putovanja u sljedeće tri godine.

Irski Ryanair, EasyJetov najveći niskobudžetni konkurent, te British Airways i Virgin Atlantic već su najavili da će smanjiti broj zaposlenih za ukupno 18 hiljada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *