Mađarska dekretom ograničila strane investitore

Dodajte komentar

Strani ulagači u Mađarskoj moraće da podnesu zahtjev za dozvolu ove godine ako žele da steknu više od 10 posto lokalnog preduzeća, odlučila je mađarska vlada.

Uredba će biti na snazi ​​do kraja 2020. godine i obuhvatiće transakcije vrijedne više od milion eura u sektorima poput zdravstva, turizma, energetike, prehrambene industrije, upravljanja otpadom, građevine, finansija, odbrane, komunikacija i informacione tehnologije.

Tamas Schanda, zamjenik ministra u Ministarstvu inovacija i tehnologije, rekao je da će nova pravila zaštititi mađarske kompanije od stranaca koji žele da iskoriste novu koronavirusnu krizu za dobijanje tržišnog udjela.

– To nije samo pitanje ekonomije, već i državnog suvereniteta, rekao je. – Ako dopustimo strancima da preuzmu mađarske kompanije, brzo sticanje profita lako može zasjeniti interese mađarske ekonomije i nacije.

Strani investitori moraće da predaju dokumentaciju predloženih transakcija ministru inovacija i tehnologije, koji će tada imati 45 dana za odobravanje ili odbijanje zahtjeva. Ministarstvo finansija očekuje da će se mađarska ekonomija ove godine smanjiti za više od tri posto, a predviđa rast od 4,8 posto za sljedeću godinu.

Usvajanjem zakonodavstva o vanrednim situacijama u martu, Parlament je Orbanu dodijelio posebna ovlašćenja kako bi mogao vladati zemljom uredbama na neodređeno vrijeme dok vlada ne ukine vanredno stanje. Ovo je naišlo na mnogo kritika u Evropskoj uniji i u mađarskoj opoziciji, budući da premijerova vanredna ovlašćenja nisu vremenski ograničena. Očekuje se da će vlada ukinuti vanredno stanje 20. juna.

Nadzor stranih ulagača biće jedna od najnovijih mjera koju će vlada uvesti dekretom.

Još kad je preuzeo dužnost 2010. godine, premijer Viktor Orban postavio je sebi cilj održavanje kontrole nad ekonomijom zemlje kao jedan od glavnih ciljeva njegove politike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *