Kako pisati “cold mailove” na koje će vam odgovoriti i najzaposleniji ljudi?

Slanje «hladnog e-maila» može vas dovesti do novog klijenta, zaposlenog ili čak novog posla. Međutim, kao što vjerovatno znate iz iskustva, pokušaj da ostvarite kontakt s nekim koga nikada niste upoznali može biti pucanj u prazno.

Srećom, postoje dokazane taktike kojima možete povećati šanse da dobijete odgovor na takav mail. Keith Ferrazzi, autor najprodavanijeg vodiča za uspješnu karijeru «Never Eat Alone», otkriva što je funkcionisalo za njega.

Evo što Ferrazzi preporučuje pri slanju e-mailova tog tipa.

 1. Neka naziv vašeg e-maila privuče njihovu pažnju
  Bez obzira na to što pišete, vaša e–pošta neće biti pročitana ako naziv maila nije zanimljiv. «Usredsredite se na svoj adut, bilo da je to vaš zajednički kontakt bilo specifična vrijednost koju možete ponuditi», piše Ferrazzi.
 2. Pošaljite ga na početku ili na kraju dana
  Zaposlena osoba vrlo vjerovatno neće primijetiti vašu poruku ako je šaljete u vrijeme radnog vremena. Slanje e-maila neka vam bude prva stvar koju ćete učiniti ujutro ili je ostavite za kraj radnog dana. Tada je najvjerovatnije da će osoba s kojom pokušavate da stupite u kontakt provjeriti svoju primljenu poštu.
 3. Neka poruka bude kratka
  Razmislite o tome kako vi čitate primljenu e-poštu. Ako ne možete doći do poante u prvih nekoliko rečenica, velika je vjerovatnoća da će takav mail bespovratno završiti u smeću.
 4. Podstaknite osobu na preduzimanje daljih koraka
  «Neka vaš prvi zahtjev bude jasan i jednostavan», savjetuje Ferrazzi. Umjesto da pišete nešto poput «volio bih da nekada popijemo kafu» ili «želio bih s vama razgovarati putem telefona», predložite im vrijeme i datume koji vama odgovaraju i napomenite koliko bi poziv/sastanak trajao.
 5. Pročitajte svoj e-mail naglas
  Samo ćete tako provjeriti kako vaš tekst zbilja zvuči i je li dovoljno razgovjetan i jasan.
 6. Provjerite pravopis i gramatiku
  Budući da na internetu jednostavno možete pronaći brojne stranice za provjeru pravopisa i gramatike, nemate izgovor da se u vašem mailu nađu greške koje će ukazivati na to da ste nemarni ili u žurbi.

Check Also

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i prije korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *