Kako da uradite PR za vaš lični brend

Dodajte komentar

Bez obzira na to šta je uzrok – potraga za novim snom, promjena smjera ili nešto drugo – odlučili ste da je vaša budućnost u vašim rukama. Bez obzira na to da li ste počeli svoj posao ili jednostavno istražujete nove mogućnosti, izgradnju ličnog brenda koji je prepoznatljiv je značajna za preuzimanje sljedećeg koraka na putovanju vaše lične karijere.

Odakle početi? Kako razlikujete sebe od vaših konkurenata, dok gradite svoju reputaciju? Sve počinje sa malo PR-a i ne mora biti izazov.

Pratite korake ispod da uradite PR za svoj lični brend:

Pronađite vaš cilj

Možete imati mnogo karakteristika koje se lako prodaju ili interesa oko kojih biste željeli da izgradite biznis. To je sjajno. Međutim, ima mnogociljnih oblasti koje se mogu pretvoriti u marketinšku noćnu moru. Da biste odredili odakle želite da počnete, odvojite vrijeme da odredite cilj.

Razmislite šta je to što želite da postignete. Koji su vaši ciljevi? Oko čega biste voljeli da izgradite biznis? Koje teme vas posebno interesuju? Ova pitanja bi trebalo da vas odvedu do odgovora koji bi mogao postati vaša ciljna oblast. Suzavajte ga sve dok ne dođete do jednog, a onda pređite na sljedeći korak.

Odaberite vaše ciljno tržište

Kada saznate koju vještinu, uslugu ili proizvod koji želite da prodajete, morate odrediti vašu ciljnu grupu. PR je baziran na taktikama i tehnikama koje svijetu promovišu određenu osobu, uslugu ili vještinu. Da bi to imalo najbolji efekat, mora postojati cilj koji pomaže da se odredi koje će taktike biti najefikasnije.

Ko bi bio najzainteresovaniji za vaš lični brend? Da li su to muškarci ili žene? Gdje žive? Kako provode svoje slobodno vrijeme? Šta ih podstiče na akciju?

Ako niste sigurni, započnite ciljnu grupu. Sakupite grupu pojedinaca za koje mislite da bi bili zainteresovani za vaš proizvod. Postavljajte pitanja – posebno pitanja navedena iznad. Saznajte što više možete. Efikasna PR strategija zavisi od informacija koje dobijete ovdje.

Izgradite mrežu

Kada odlučite da se raširite i promovišete kao brend, dalje morate da se snalazite. Bar će tako svakako biti u početku. Sjajna vijest je da niste sami.

Da biste izgradili svoj brend izgradnjom mreže, počnite da se širite. Koristite telefon, e-mail i društvene medije da dopru do drugih ljudi u biznisu. Predstavite se. Postavljajte pitanja. Izgradite odnose. Razmijenite razne sadržaje. Kada bude pravo vrijeme, vaša mreža bi mogla da napravi vaš sljedeći veliki potez. Odnosi koje izgradite u početku su važni; nemojte previdjeti ovaj važan aspekt stvaranja PR-a za vaš lični brend.

Postanite autoritet

Da biste izgradili brend, morate izgraditi povjerenje. Izgradnja povjerenja se često oslanja na dobijanje autoriteta u određenoj oblasti, posebno uoblasti u kojoj gradite svoj brend. Odvojite vrijeme svakog dana da potražite novinske članke koji se odnose na vašu ciljnu oblast. Razmijenite ih sa ljudima oko vas i izvucite iz njih sadržajne ideje.

Što više sadržaja stvarate, imaćete više autoriteta u vašoj ciljnoj oblasti.

Socijalizujte se

Društveni mediji nisu samo nešto što držite u zadnjem džepu kada gradite lični brend. To je nešto što vas povezuje sa drugima, nešto što vas pravi traženijim i što stvara mogućnosti koje je prosto nemoguće dobiti drugačije.

Da biste započeli promovisanje svog brenda na društvenim medijima, saznajte koje su mreže najpopularnije za vaše ciljno tržište. Povežite te mreže jedne sa drugima. Onda se aktivirajte. Odvojite vrijeme da analizirate koji je sadržaj najuspešniji.  Izgradnjom brenda na društvenim medijima povećavate potencijal uspjeha vaše PR inicijative koja napreduje.

Uključite zajednicu

Kada pronađete svoju zajednicu, nemojte ih ostaviti na cjedilu. Umjesto toga, nađite vrijeme da ih redovno angažujete. Započnite razgovor. Postavljajte pitanja. Pokrenite marketinšku kampanju putem mejla. Redovno šaljite promocije. Mogućnosti su neograničene. Međutim, suština ostaje ista – angažman je od ključnog značaja za izgradnju vašeg brenda.

PR ne mora biti velika misterija, ali je važan. Počnite sa osnovama iznad da započnete izgradnju svog brenda i potražite nove mogućnosti radi postizanja optimalnih rezultata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *