Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju

Na azijskim se berzama u srijedu trguje oprezno, nakon znatnog rasta cijena dionica prethodnih dana, jer su ulagači suzdržani zbog napetosti između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi jutros Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,4 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar oslabio drugi dan zaredom. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,70 bodova.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 107,80 na 107,55 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0955 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0910 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 34,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,55 posto, na 35,95 dolara.

Check Also

Švajcarski planinski trezor za čuvanje bogatstva

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *