2,5 miliona Španaca primaće “osnovni dohodak”

Dodajte komentar
Barselona

Neki Španci uskoro će dobiti dodatnu finansijsku pomoć jer vlada kreće u isplatu prvog “osnovnog dohotka” u zemlji. No, mnogi ne vjeruju da će inicijativa smanjiti visok nivo nezaposlenosti i nejednakosti.

Koaliciona vlada pod vodstvom socijalista će svake godine trošiti oko 3 milijarde eura za podršku siromašnijim građanima. Osnovni dohodak trebao bi stići do 850.000 domaćinstava i 2,5 miliona građana.

Španija ima oko 46 miliona stanovnika. Plan za isplatu osnovnog dohotka bio je predizborno obećanje, a ubrzan je zbog pandemije koronavirusa i njegovih ekonomskih posljedica.

Domaćinstva će primati finansijsku pomoć na temelju svojih prihoda i broja djece ili izdržavanih članova. Vladini funkioneri rekli su da će minimalni iznos koji će odrasla osoba dobiti biti približno polovina minimalne plate koja je 1.108 eura mjesečno. No, posljednji detalji se ove sedmice definišu u parlamentu.

– Ne vidim koji bi problem ovo moglo riješiti – rekao je u petak Zsolt Darvas iz istraživačkog centra sa sjedištem u Briselu, za CNBC.

Dodao je da cilj ne bi trebao biti podsticaj ljudima da ostanu kod kuće bez posla. Umjesto toga, podsticaj bi trebao biti namijenjen onima koji gube posao ili kompanijama da izbjegnu otpuštanje ljudi, rekao je Darvas.

I plata i dohodak

U prošlosedmičnom intervjuu španski ministar socijalne zaštite Jose Luis Escriva rekao je da novi osnovni dohodak neće obeshrabriti ljude da traže posao.

– Ovo je kompatibilno s platom. U Španiji je značajan dio radnika koji imaju vrlo, vrlo nisku platu – rekao je on Reutersu.

Španija ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti u eurozoni, a to bi se trebalo pogoršati s obzirom na krizu Covid-19. Krajem marta 14,5 posto radnog stanovništva u Španiji bilo je bez posla, prenosi BizniaInfo.ba.

Finska i Italija radile su na sličnim programima, ali nema dokaza da su njihove sheme smanjile nivo nezaposlenosti.

Uz to, Španija takođe ima jedan od najviših nivoa nejednakosti u Evropi kao rezultat krize državnog duga 2011. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *