Da li bi vas Bafet zaposlio? Ključna osobina koja razlikuje pobjednika od mase

Dodajte komentar

Jedna lekcija koju generalni direktor Berkšir Hataveja, Voren Bafet, voli da prenosi studentima je važnost razvijanja dobrih ličnih kvaliteta u mladoj dobi.

Kako kaže „uspostavljanje dobrih navika, čak i onih malih, kao što je reći molim i hvala, ključ je uspjeha“.

Visok IQ vas neće istaći

Bafet je o ovoj temi govorio još u razgovoru sa studentima MBA na Univerzitetu u Floridi 1998. godine.

„Zamislite na trenutak da sam vam dao pravo da možete da kupite 10 odsto zarade vašeg kolege do kraja života“, započeo je čuveni investitor govor ovom malom igrom.

Odluka bi trebalo da se zasniva na zaslugama, savjetovao je Bafet, pa bi bilo mudro izabrati osobu s najvišim koeficijentom inteligencijenajbogatijim roditeljima ili sa najviše energije.

„Nema ništa loše u tome ako dobijate najviše ocjene u odjeljenju, ali to nije kvalitet koji izdvaja velikog pobjednika od ostatka čopora. Vjerovatno biste odabrali osobu koja posjeduje liderske kvalitete, koja je u stanju da navede druge da rade za njene interese. To bi bila osoba koja je velikodušna, poštena i daje priznanje drugim ljudima za svoje sopstvene ideje“, rekao je Bafet.

Kako izabrati koga da “prodate”?

Osim ovog zadatka, Bafet je rekao studentima i da moraju da prodaju jednog od svojih kolega i riješe ga se za 10 odsto njegove zarade.

„Vi ne biste izabrali osobu sa najnižim koeficijentom inteligencije. Prije biste pomislili na osobu koja vas je odbacila, na osobu koja je egoistična, koja je pohlepna, koja hvata krivine i koja je malo nepoštena. Ako vidite bilo koji od tih osobina u sebi, možete da ih se riješite. To je jedino pitanje o kojem odlučujete“, rekao je on.

„Ako napišete dobre osobine i kvalitete i i potrudite se da vam one pređu u naviku, vi ćete biti taj čijih 10 odsto biste željeli da kupite. Lepota ovoga je da ti već posjeduješ 100 odsto sebe i zaglavljen si sa tim, tako da možeš biti ta osoba, taj neko drugi“, rekao je Bafet.

On je rekao i da viđa ljude svojih godina, ili čak 20 godina mlađe, sa „samodestruktivnim obrascima ponašanja“.

U suštini, integritet – iskrenost, vrlina i moral – može da vas stvori ili da vas slomi u profesionalnom svijetu.

Šta Bafet traži kada zapošljava ili ulaže?

Njegova odluka nije zasnovana na poslovnim metrikama, rezultatima testa ili stepenima obrazovanja. Umjesto toga, sve se vrti oko ličnih kvaliteta.

„Bio je jedan tip, Pete Kiewit u Omahi, koji je govorio da traži tri stvari pri zapošljavanju ljudi: integritet, inteligenciju i energiju. Ako nisu imali prvo, druga dva bi ih ubila, jer ako nemaju integritet, želite da budu glupi i lijeni“, rekao je Bafet.

Ovo ima smisla – ako ne možete da vjerujete nekome da će delovati sa integritetom u situaciji koja to zahtijeva, da li bi mu zaista trebalo dozvoliti da budu blizu vas ili vašeg brenda?

Isto tako postavlja još jedno, teže pitanje:

Kako znate kome da vjerujete?

Na godišnjem sastanku Berkšir Hataveja 2007. godine, Bafetu je postavljeno baš ovo pitanje.

„Ljudi se prilično često odaju. Kada mi neko dođe zbog posla, mnogo toga o njihovom ponašanju se može zaključiti iz onoga što govore – o čemu govore, šta to smatraju bitnim“, rekao je Bafet.

Ako želite da budete osoba koja je uspješna, koju svi žele da zaposle, morate da izgradite naviku integriteta. Postoji nekoliko načina da to uradite:

Ispunite svoja obećanja, budite iskreni, pouzdani, pohvalite ono što reba pohvaliti, budite pažljivi i emocionalno intuitivni, priznajte greške, ponudite pomoć kada je potrebno, poštujte druge, budite strpljivi.

Inteligencija i ambicija su dragocjene osobine, ali čak i tako, nedostatak integriteta neće vas odvojiti od drugih – niti će vas zaposliti, bar ne Bafet.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *