Zbog neradne nedjelje u Hrvatskoj bez posla ostaje 5000 ljudi

Zbog neradne će nedjelje bez posla u Hrvatskoj ostati pet hilajda ljudi, piše u ponedjeljak Jutarnji list, navodeći da čak i zagovornici zabrane potvrđuju tu brojku.

Iako hrvatski ministar ekonomije daje do znanja da je sa socijalnim partnerima Vlade postigao “visoku fazu konsenzusa” oko zabrane rada trgovina nedjeljom, to s poslodavcima nije baš slučaj, navodi dnevnik.

Poslodavci su po tom pitanju podijeljeni, kako priznaje i predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u Martin Evačić (direktor NTL-a), “ali je malo više onih koji su za regulaciju, prema prihodu koji ostvaruju i broju radnika koje zapošljavaju, od onih trgovaca koji su protiv”.

Predlog izmjena zakona s 14 radnih nedjelja u godini, međutim, niko od njih još nije vidio, a čini se niti neku studiju na kojoj bi ministar trebao temeljiti svoju odluku.

No, moguće je da će njegov zakonski predlog uskoro biti javan jer, dnevnik iz Stožera civilne zaštite saznaje da će iduća nedjelja vjerovatno za trgovine biti zadnja koja je prisilno neradna zbog epidemioloških razloga, a ministar Darko Horvat je najavio da će nakon toga zakonske izmjene ići u javnu raspravu.

Oko radne ili neradne nedjelje u trgovini, tumači Evačić, “svako ima svoju priču”, što zavisi id vrste i veličine trgovine kojima upravlja, njihovoj lokaciji te broju radnika po četvornom metru, a Horvatovim izmjenama biće pogođeniji shopping centri od prehrambenih trgovina.

Check Also

Švajcarski planinski trezor za čuvanje bogatstva

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *