Globalno pranje novca iznosi 4,5 trilliona dolara

Dodajte komentar

Kancelarija za droge i kriminal Sjedinjenih Država procjenjuje da globalno pranje novca iznosi 4,5 trilliona dolara i odgovara 2 do 5 odsto globalnog BDP-a, saopštio je Politico u posebnom izvještaju.

Čelnici finansijske kontrole širom svijeta priznaju da trenutni okvir za prijavljivanje sumnjivih aktivnosti nije dovoljno efikasan: u 9 u 10 izvještaja podnesenih vlastima nemaju neposrednu vrijednost za istražitelje.

Neke zemlje EU su među najboljima u svijetu u sprovođenju tehničkih preporuka za borbu protiv pranja novca, ali to ne mora nužno dovesti do impresivnih rezultata: u tom bloku.

Kreditne institucije i banke su primarni izvor izvještaja o sumnjivim aktivnostima za sve jedinice finansijskog obavještavanja u EU, a slede novčane doznake, piše Indikator.ba.

Prema Europolu, evidentne su nacionalne razlike jer su vlasti u nekim državama imenovane kao glavni izvjestitelji, a u drugim su na dnu liste.

“Dok se potrošači neprekidno kreću ka elektronskom plaćanju i kartičnim plaćanjem, gotovina i dalje ostaje “zločincima” instrument izvora koji biraju za pranja novca”, navodi Europol.

Metode pranja novca i dalje ostaju “uopšteno tradicionalne” uprkos porastu sajber kriminala, navodi agencija.
Tokove krijumčarenja gotovine u EU i iz nje teže je mapirati, dijelom i zbog toga što se većina njih otkriva na aerodromima i zavisi od promjene ruta letova.

Europol ističe da je Švajcarska u vrhu zemalja u smislu ulaznih i izlaznih kretanja. Rusija je takođe izvor i zemlja odredišta, a Turska igra ključnu ulogu u tranzitu gotovine na Bliski Istok. Kina je top odredište, a Nigerija je istaknuta zemlja porijekla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *