Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na većini azijskih berzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, zahvaljujući nadi ulagača u danje podsticajne ekonomske mjere, no trguje se suzdržano zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u blagom plusu.

Pritom je na Tokijskoj berzi jutros Nikkei indeks ojačao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,8 i 1,5 posto. U Šangaju su, pak, blago pale, dok su u Hong Kongu skliznule 1 posto.

Skok Nikkei indeksa zahvaljuje se pisanju japanskih medija kako vlada priprema novi paket podsticajnih mjera vrijedan oko 930 milijardi dolara, koji će biti usmjeren na finansijsku pomoć kompanijama pogođenima pandemijom koronavirusa.

To je podržalo i većinu drugih azijskih berzi, dok nesigurnost proizlazi iz napetosti između SAD-a i Kine jer Washington poručuje da će oštro reagovati ako Kina nametne Hong Kongu zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Oprez na valutnim tržištima

Na valutnim tržištima vlada oprez, pa kursevi ne osciliraju značajnije. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,80 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 99,78 bodova.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu porastao sa 107,60 na 107,65 jena.

Dolar je blago ojačao i u odnosu na euro, pa je cijena eura skliznula na 1,0890 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,0900 dolara.

Cijene nafte su porasle, nastavljajući uzlaznim trendom već petu nedjelju zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,5 posto, na 33,45 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *