Montenegroberza: Realizovano 20 transakcija vrijednih 61,75 hiljada eura

Dodajte komentar

Znatan pad prometa i neznatno slabljenje oba indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu koja je zbog obilježavanja Dana nezavisnosti imala svega tri radna dana. Oba berzanska indeksa ove sedmice neznatno su pala, pa je pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 na kraju trgovanja vrijedio 703,99 poena, a MONEX 10.499,3 boda, prenijela je agencija Mina biznis.

Promet, realizovan kroz 20 transakcija, iznosio je 61,75 hiljada eura i bio je 42 puta manji od prošlosedmičnog. Rasle su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2,6 odsto na 58,49 centi, a Luke Bar i Crnogorskog telekoma blago na 22 centa, odnosno 1,21 euro. Gubile su dionice Elektroprivrede 2,9 odsto na 3,4 eura, dok su akcije Jugopetrola ostale na prošlosedmičnom nivou od deset eura. Trgovano je i akcijama Ulcinjske rivijere i Marine Bar, koje koštaju 2,5 eura, odnosno dva eura. Promet akcijama fondova iznosio je četiri eura, a trgovano je dionicama HLT fonda, koje su koštale 0,04 centa.

Ovu sedmicu je, između ostalog, obilježila prva faza otvaranja crnogorskih aerodroma, ali i istraživanje Unije poslodavaca (UPCG) koje je pokazalo da je više od 40 odsto kompanija u Crnoj Gori tokom krize izazvane pandemijom virusa korona prekinulo rad. Aerodromi Crne Gore u četvrtak su opslužili prve avione generalne avijacije, odnosno privatnog i biznis karaktera, dok se prvi komercijalni letovi očekuju početkom juna. Vl.O.

Prekinulo rad 40 odsto kompanija

Istraživanje, koje je UPCG sprovela među crnogorskim privrednicima, pokazalo je da je više od 40 odsto kompanija u Crnoj Gori tokom krize izazvane virusom korona prekinulo rad, dok je 35 odsto djelimično poslovalo. Istraživanje je pokazalo i da je 23 odsto kompanija bilo u potpunosti operativno, od čega je 13 odsto organizovalo rad od kuće.

Iz UPCG su ocijenili da su teret krize najviše ponijela mikro i mala preduzeća, dok su velike kompanije pokazale znatno veću otpornost, pa su u najvećem procentu, 38 odsto, bile u potpunosti operativne.

Iz Ministarstva finansija su ove sedmice saopštili da je taj vladin resor okončao postupak obezbjeđivanja pozajmice od 250 miliona uz garanciju Svjetske banke (SB) vrijedne 80 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *