Renault možda neće preživjeti krizu

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire upozorava da je zbog mjera preduzetih u pandemiji francuski proizvođač automobila Renault u ozbiljnim finansijskim teškoćama, a bez državne pomoći možda neće preživjeti.

U razgovoru za Radio Europe 1, ministar Bruno Le Maire naglasio je da će francuska vlada, koja je jedan od najvećih dioničara kompanije u ime države, odobriti pomoć nakon što je Renault obavijesti o svojoj strategiji.

– Stav vlade i države kao dioničara je da Flins ne smije biti zatvoren, naglasio je francuski ministar finansija komentirajući medijske izvještaje da Renault razmatra zatvaranje nekoliko fabrika u Francuskoj, uključujući i najvažnije u Flinsu sjeverno od Pariza.

Francuska država ima 15% udjela u Renaultu, a status najvećeg dioničara kompanije dijeli s japanskim Nissanom.

Vlada trenutno pregovara o zajmu u iznosu od pet milijardi dolara s Renaultovim menadžmentom, koji, prema riječima ministra, neće biti odobren dok kompanija ne predstavi svoju strategiju. To će morati uključivati ​​prelaz na ekološkija vozila, a vlada također očekuje od Renaulta i veću produktivnost i veći udio domaćih vozila, posebno električnih.

Renault je u prvom tromjesečju ove godine ostvario 10,1 milijardu eura prihoda od prodaje, što je pad od 19,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tokom cijele prošle godine rezultati su bili najgori u deceniji. U društvu se problemi pripisuju posljedici nove pandemije koronavirusa, koja većini proizvođača automobila uzrokuje velike glavobolje.

Prodaja novih vozila u EU pala je u aprilu za više od 75 posto, što je najveći pad otkako Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) provodi statistiku. U Francuskoj se prodaja smanjila za 88,8 posto.

Check Also

Dobre navike koje vode do značajnih ušteda

„Ne mogu sada da mijenjam stil života“, „Toliko brige oko sitnica stvara mi pritisak“, „Sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *