Dobre vijesti iz eurozone: Popustio uticaj koronavirusa

Dodajte komentar

Razoran uticaj pandemije korona virusa na ekonomiju zone eura malo je popustio u maju pošto države počele da ublažavaju pojedine mjere ograničenja uvedene s ciljem sprečavanja širenja virusa, pokazuje objavljeno istraživanje kompanije HIS Markit.

Nakon što se u aprilu survao na najniži nivo u 22-godišnjoj istoriji sprovođenja ovog istraživanja, kompozitni indeks menadžera nabavke IHS Markita, koji je pouzdan pokazatelj ekonomskog zdravlja, oporavio se u maju na 30,5 poena sa aprilskog nivoa od 13,6 bodova, prenosi Reuters.

Iako je to mnogo bolje od medijan prognoze analitičara u anketi Reutersa, koji su predviđali 25 poena, ovaj rezultat je i dalje daleko ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada ekonomske aktivnosti.

Bruto domaći proizvod eurozone će vjerovatno zabiljržiti pad u drugom kvartalu po do sada neviđenoj stopi od oko 10 odsto u odnosu na prvo tromjesečje, saopštio je IHS Markit, što je nešto manje od prošlonjedeljne projekcije pada od 11,3 procenta u anketi britanske agencije.

Ipak, porast indeksa menadžera nabavke (PMI) uliva nadu da će dalji pad biti umjereniji kako se mjere ograničenja budu dodatno ukidale tokom ljeta, prenosi Indikator.ba.

Budući da je građanima preporučeno da ovog mjeseca i dalje ostanu kod kuće, potražnja je ostala slaba, a indeks novougovorenih poslova iznosi “tankih” 28,4 boda, mada april drži rekord sa minimumom od 13,6 poena.

Poboljšanje je zabilježeno u urušenom sektoru usluga, koji je podnio najveći teret mjera ograničenja kretanja. Indeks PMI za industriju usluga, koja dominira u ekonomiji 19-članog bloka, porastao je na 28,7 poena u maju sa 12 bodava iz aprila, prema fleš procjeni.

Istovremeno, PMI za proizvodni sektor se popeo na 39,5 sa 33,4 poena, a indeks očekivane buduće industrijske proizvodnje je ojačao na 45 bodova sa 36,6 poena iz aprila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *