Raiffeisen banka u pilot projektu digitalne valute

Dodajte komentar

Austrijska banka Raiffeisen planira da iskoristi digitalnu valutu za transfere novca s korporativnim i institucionalnim klijentima nakon uspješnog dokazivanja koncepta s britansko-poljskim fintech-om Billonom.

Pilot će usmjeriti novi oblik tokenizacije u nacionalnoj valuti pomoću Billonove tehnologije distribuirane knjige, uspješno testirane tokom programa ubrzavanja Elevator Lab-a RBI-ja početkom ove godine.

Vezan 1:1 na euro ili bilo koju drugu nacionalnu valutu u Centralnoj i Istočnoj Evropi, RBI Coin dizajniran je za ubrzavanje prekograničnih transakcija.

Stefan Anđelić, rukovodilac blockchain centra u Raiffeisen Bank International, kaže: “Billon je sjajan primjer finteha koji razumije kako prilagoditi blockchain uslugama banaka i njihovih klijenata. Konkretno tokom situacije Covid-19, banke moraju participirati s fintech-ima radi bržeg uvođenja i pomoći klijentima u obradi plaćanja i potrebama likvidnosti”.

U sistemu se transakcije e-novcem mogu nadopuniti dodatnim dokumentima ili podacima, poput računa i potvrde izvora sredstava, radi potpune transparentnosti i revizije. Krajnje koristi procijeniće se na kraju pilot projekta, ali Billon očekuje da će banka poboljšati korisničko iskustvo, razlikovati svoju ponudu i postići efikasnost procesa i troškova u nekoliko kategorija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *