Addiko banka AG izvijestila o 8,4 mil eura neto gubitka

Dodajte komentar

Austrijska Addiko banka AG izvijestila je o 8,4 miliona eura neto gubitka u prvom kvartalu 2020. godine, a na zaradu su uticale povećane rezervacije za očekivane negativne učinke uzrokovane pandemijom Covid-19 i poreskim troškovima koji proizlaze iz odgođenih poreznih rashoda.

Zbog pandemije banka je priznala kreditne rezerve od oko 13,6 miliona EUR što je rezultiralo ukupnim troškovima rizika od -14,4 miliona EUR i priznavanjem odgođene porezne imovine u iznosu od -4,8 miliona eura.

Operativni rezultat prije rezervisanja Addiko Grupe povećan je za 31,4%, na 13,2 miliona eura u odnosu na prvo tromjesečje. Neto bankarski prihod se neznatno povećao za 0,2 miliona eura na 60,6 miliona eura.

Neto prihod od kamata porastao je za 1,0% na 45,3 miliona eura i odražava rast u fokusiranim segmentima. Neto prihod od naknada i provizija ostao je stabilan na nivou od 15,3 miliona eura.

Operativni troškovi smanjeni su za 9,9%, odnosno 4,8 miliona eura, kao rezultat trajnih mjera učinkovitosti i odluke Uprave da se odrekne potencijalnih isplata bonusa za 2020. godinu, u svjetlu trenutnog okruženja i teškoća s kojima se suočavaju mnogi.

-Addiko je ušao u ovu krizu s dobrim operativnim postavkama, čvrstim kapitalom i osnovom finansiranja te dobro pripremljenim konceptom kontinuiteta poslovanja. Čvrsto prvo tromjesečje iz operativne perspektive pružilo nam je mogućnost da oprezno odražavamo jednokratna pokrića povezana s pogoršanim makroekonomskim očekivanjima. Naš model pružanja jasnih zajmova i bankarskih usluga za potrošače i male tvrtke relevantniji je nego ikad prije. Snažno smo odlučni nastaviti svoj put, podržati naše osoblje, kupce i naše lokalne ekonomije i generisati vrijednost za naše dioničare. Uvjeren sam da će se naš tim uspješno kretati kroz neizvjesnost ovih zahtjevnih vremena, rekao je Razvan Munteanu, predsjednik Uprave Addiko Bank AG povodom objave rezultata poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *